COVID-19 în MOLDOVA

A început febra pregătirilor pentru noul an şcolar

A început febra pregătirilor pentru noul an şcolar

Se simte deja febra pregătirilor pentru școală. Pînă la începutul noului an de studii a rămas mai puțin de o lună, iar comercianţii se întrec în oferte.

Totuși, ei spun că vînzările au scăzut cu 50 la sută comparativ cu anul trecut. Şi asta pentru că părinţii nu sînt dispuşi să cumpere multe haine și rechizite, din cauza pandemiei.

Dacă anul trecut pregătirile pentru şcoală începeau încă din iulie, atunci în acest an, primii cumpărători au apărut doar de cîteva zile. Părinții nu se avîntă să cumpere haine ca în anii precedenţi. Este și cazul Liudmilei Ciorici din Capitală şi a băiatului ei, Stanislav, care va merge în clasa întîi, transmite publika.md.


"O cămașă, pantaloni, o coftiță. Ghiozdan să ne uităm. De la trei mii pînă la patru mii, căci acum prețurile, doar o cămașă de la 300 de lei în sus și așa și pantalonii", a spus mama, Liudmila Ciorici.

"Aștept cu nerăbdare să mă duc la școală în aceste haine și să-mi fac prieteni noi", a spus elevul, Stanislav Ciorici.

Și Zinaida Dimitrașco din satul Văsieni, raionul Ialoveni, a venit să cumpere haine și rechizite fiicei sale Beatrice, care trece în clasa a patra.

"Pentru fetiță. Anul acesta este clasa a patra și ne pregătim de școală.
- Ce ați cumpărat astăzi?
- Ghiozdan. Tot ce trebuie: uniformă pentru prima zi de școală, necesarul, caiețele. Numai astăzi pe rechizite și uniforma pentru 1 septembrie, ghiozdanul am cheltuit peste două mii de lei. E scumpușor", a spus Zinaida Dimitraşco.

Comercianții spun că vînzările la produsele vestimentare au scăzut considerabil.

"În prezent se cumpără necesarul. Oamenii pur și simplu se tem. Bugetul e slab la oricare. Procură mai mult numai pantalonii și cămașele deocamdată”.

Unii vînzătorii vin cu sfaturi pentru părinții care au copii de vîrstă şcolară.

"Părinții să nu se grăbească la uniforma cea strictă, dar să investească în niște hăinuțe mai practice, atît pentru școală, cît și după școală, în caz că se întîmplă că avem din nou carantină".

Pentru a atrage cumpărătorii, magazinele de ghiozdane și rechizite școlare oferă reduceri.

”Pînă la moment, cel mai bine se întreabă doar rechizitele. Ceea ce începe de la stilouri, penale, carioci, creioane, creion simplu. Acum sînt reduceri la caiete. Este de minus 15 procente și destul de bine se vînd".

În magazinele din Capitală, o ținută vestimentară de școală costă aproximativ două mii de lei, iar prețul unui ghiozdan începe de la 500 pînă la 1200 de lei.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load