COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

A început adunarea fondurilor pentru restaurarea casei-muzeu A.S. Pușkin

A început adunarea fondurilor pentru restaurarea casei-muzeu A.S. Pușkin

În Moldova, a început strîngerea de fonduri pentru repararea și restaurarea casei-muzeu A.S. Pușkin.

Cunoscutul jurnalist Serghei Tcaci s-a adresat publicului cu inițiativa de a strînge bani, amintind că anul acesta se împlinesc 200 de ani de la venirea lui Alexandru Sergheevici la Chișinău și toată lumea cunoaște problemele casei-muzeu A. Pușkin din Chișinău: acoperișul s-a uzat, cînd plouă apa trebuie adunată în ligheane. Numai casa are nevoie de reparație, ci și celelalte construcții adiacente, precum și conacul Rally din Dolna, care necesită cheltuieli considerabile.

Serghei Tcaci a menționat pe pagina sa de socializare că în casa-muzeu A.S. Pușkin din Chișinău nu există nici măcar un DVD player obișnuit sau un televizor modern pentru a prezenta publicului filme sau alte materiale. Muzeul nu ace nici măcar un site.


Anul trecut, autoritățile au alocat 500 de mii de lei prin întermeniul Ministerul Culturii pentru repararea acoperișului, dar unde sunt acești bani - nu se știe, au fost cheltuiți în alt scop sau au „furați” - nu este clar.

Noul director al casei-muzeu A.S. Pușkin, Mihail Lupașco a spus că, așa cum s-a dovedit, muzeul nu mai este pe balanța Ministerului Culturii. Cineva a creat un SRL din muzeu. „Se pare, în perioada democraților, cineva a vrut să pună mîna pe teritoriul muzeului și al clădirilor istorice. O altă explicație nu-mi vine în minte”, a scris Serghei Tcaci.

El a menționat că, în general, a venit timpul să apeleze la public și a anunțat începerea strîngerii de fonduri pentru casa-muzeu A.S. Pușkin. Jurnalistul a amintit că, cîndva, chișinăuienii au donat pentru înălțarea unui monument poetului. Și iată acum bustul remarcabilului sculptor A.M. Opekușin se află în parcul central al Chișinăului și acest loc a devenit unul de cult.

„Întrucît trăim într-o perioadă în care există mai mulți escroci decît oameni cinstiți, avem nevoie de un mecanism clar pentru colectarea și cheltuirea banilor. Am încredere deplină în Mihail Lupașco și sînt sigur că toate donațiile colectate vor fi folosite conform destinației. Există mai multe opțiuni de cooperare. Mi se pare că este foarte important ca anume chișinăuienii simpli să facă donații, așa cum a fost în cazul monumentului lui Alexandru Sergheevici”, a subliniat jurnalistul.

Sergey Tcaci consideră că trebuie de creat un grup special în rețelele de socializare pentru a le spune cetățenilor cum se dezvoltă această inițiativă pentru repararea și restaurarea casei-muzeu A.S. Pușkin și pentru a raporta despre fondurile colectate și cheltuite.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...

Sondaj Toate

load