COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 1 003 660   INFECTAȚI 400 585(+3907)   TRATAȚI 369 139     DECESE 10 488(+18)   Mai multe detalii 
Coronavirus stiri: 7918
Criza energetică stiri: 533

A fost publicată hotărîrea motivată în dosarul lui Ilan Șor, la patru ani de la condamnare

7 iun. 2021,, 11:32   Societate
3714 0

La 4 ani de la condamnarea lui Ilan Șor de către Judecătoria Buiucani, "Cutia Neagră" a intrat în posesia hotărîrii de judecată motivată, ținută în mare secret pînă în prezent.

Magistratul Judecătoriei Chișinău, Andrei Niculcea, care l-a condamnat pe Ilan Șor la 7 ani și 6 luni de închisoare, deși procurorul a cerut 19 ani de detenție pentru escrocherie și spălare de bani, a considerat că Șor într-adevăr a sustras banii, dar nu pentru el, ci pentru Platon și Filat. La adoptarea acestei decizii, magistratul a ignorat aproape în întregime probele și extrasele bancare prezentate de procurori, bazîndu-se în special pe declarațiile lui Șor și a martorilor aduși de acesta în instanță, notează TV8.

Pe cele 103 pagini ale sentinței motivate este descris tot caruselul tranzacțiilor fictive care au permis furtul de proporții de la BEM. sînt enumerate probele acumulate de procurori și înregistrate declarațiile martorilor – oameni de încredere ai lui Șor, reprezentanți ai Băncii Naționale și foști angajați ai băncilor devalizate.

Anchetatorii au stabilit că din „grupul Șor” au făcut parte 9 companii înregistrate în R. Moldova. Patru dintre ele au luat credite enorme de la Banca de Economii în noiembrie 2014. Iar celelalte 5 firme s-au împrumutat de la Banca Socială și Unibank, banii fiind întorși ulterior din creditele acordate de BEM.

A fost stabilită și legătura lui Ilan Șor cu alte 11 companii înregistrate în diferite state, care au participat la tranzacții. Acestea aveau conturi deschise în bănci din Letonia, care erau accesate de pe computer, chiar din oficiul de pe strada Tighina 12, unde își avea adresa juridică principala companie a familiei Șor – SRL „Dufremol” și unde este astăzi sediul Partidului Șor.


Cea mai veche companie din grupul Șor, implicată în operațiunile bancare, este „Caritas Group”, fondată în octombrie 2012.

Potrivit datelelor din sentința Judecătoriei Chișinău de condamnare a lui Ilan Șor, pe parcursul lunii noiembrie 2014, „Caritas Group” a luat de la BEM credite ce depășesc în sumă un miliard de lei. Într-o singură zi, pe 21 noiembrie 2014, au fost semnate chiar două contracte de creditare: unul de 19,6 milioane euro și altul de 24,7 milioane de dolari.

În aprilie 2013, oamenii lui Șor mai înregistrează o firmă „Voximar-Com”, tot pe numele unui consumator de droguri, Sergiu Istrati. „Voximar-Com” a împrumutat de la BEM un alt miliard de lei. Primul credit i-a fost oferit pe 5 noiembrie 2014 – în valoare de 5,9 milioane de dolari, iar în următoarea zi a mai încasat alte 2,7 milioane de euro. Au urmat și alte împrumuturi pe parcursul lunii.

Alte două firme implicate în schemă au fost înregistrate în aceeași zi, pe 14 iunie 2013, tot pe numele unor persoane interpuse, două femei care au fost plătite pentru a-și pune semnăturile pe acte. SRL „Provolirom” a luat de la BEM credite ce depășesc un miliard de lei. Doar într-o singură zi, pe 10 noiembrie 2014, i-au fost acordate peste 20 de milioane de dolari, 9 milioane de euro și 375 de milioane de lei.

Aproximativ 900 de milioane de lei a împrumutat de la BEM și firma fictivă „Dracard”. Cel mai mare credit, de 34 de milioane de euro, l-a primit pe 24 noiembrie 2014. Tatiana Dolghina, proprietara din acte a companiei „Dracard”, a fost singura care a acceptat să vorbească cu echipa Cutiei Negre și ne-a povestit cum a fost implicată în schemă. Un oarecare Alexandru Boiarschi, pe care îl cunoștea mai demult, i-a propus cîte 100 de dolari pe lună, dacă acceptă să semneze niște acte. A avut încredere și nu s-a gîndit atunci la consecințe.

În sentința motivată pe dosarul Șor sînt descrise amănunțit și tranzacțiile efectuate de alte 5 companii atribuite lui Ilan Șor, care au luat credite de la Banca Socială și Unibank. După ce au circulat prin offshore-uri, banii s-au întors în R. Moldova, împrumuturile fiind acoperite din banii Băncii de Economii.

În dosar se vorbește despre credite de 1,2 miliarde de lei acordate de Banca Socială și Unibank firmelor „Contrade”, „Molint Grup”, „Alutus Com”, „Starad Grup” și „Apropo Com”.

0

Adăuga comentariu

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Pe ce veți economisi în primul rînd după creșterea tarifelor?
Despre cum se nasc zeiiКатрук Валерий
Muzeul de ceară din Codri (+Video)Катрук Валерий
Cartagina va fi distrusăКатрук Валерий
 X