Criza energetică stiri: 1775
Cutremure stiri: 389
Eurovision stiri: 424

A fost majorat plafonul de acces la ajutorul pentru perioada rece a anului

18 ian. 16:15   Societate
2310 0

Executivul a aprobat astăzi proiectul de majorare a plafonului de acces la ajutorul pentru perioada rece a anului, fapt ce va asigura continuitatea prevederilor dispozițiilor Comisiei pentru Situații Excepționale în cazul anulării stării de urgență de pe teritoriul Republicii Moldova.

În acest sens, multiplicatorul pentru venitul lunar minim garantat, utilizat la stabilirea dreptului la ajutor pentru perioada rece a anului, a fost majorat de la 2,2 pînă la 2,6.

Astfel, mai multe familii defavorizate pot beneficia de ajutor lunar, în valoare de 700 de lei, acordat în perioada 1 noiembrie 2022 – 31 martie 2023.

Totodată, Guvernul a aprobat extinderea termenului de luare a deciziei privind acordarea sau neacordarea dreptului la ajutor social și/sau ajutor pentru perioada rece a anului pînă la 40 de zile lucrătoare de la data înregistrării cererii cu toate documentele necesare. Această ajustare este necesară din cauza majorării volumului de muncă al personalului din structurile de asistență socială în contextul implementării mai multor măsuri noi de protecție socială destinate suportului populației defavorizate în sezonul rece al anului.

De menționat că veniturile familiilor defavorizate, care au în componența sa pensionari, persoane cu grad de dizabilitate, copii – beneficiari de diferite prestații sociale, de asemenea au crescut în urma indexărilor sau majorărilor cuantumurilor acestora, ceea ce ar putea servi temei pentru a nu se califica la dreptul la ajutor pentru perioada rece a anului în perioada noiembrie 2022 - martie 2023.


În cazul în care vor fi necesare mijloace financiare suplimentare pentru acordarea prestației vizate pentru anul 2023, ministerul va înainta propunerile corespunzătoare în acest sens în proces de rectificare a legii bugetului de stat pentru anul 2023, reieșind din numărul familiilor defavorizate care vor solicita și se vor califica pentru dreptul la ajutor pentru perioada rece a anului.

3
0
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ar trebuie să fie interzisă în Chișinău depășirea limitei de viteză de 30 km/h?
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий