Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

A fost lansat un proiect de monitorizare transfrontalieră a rîurilor Nistru şi Prut

13 noi. 2018,, 18:50   Societate
3142 0

Instituţii ştiinţifice şi organizaţii neguvernamentale din Republica Moldova, Romînia şi Ucraina vor realiza un proiect de creare a unui sistem de monitorizare transfrontalieră a ecosistemelor rîurilor Nistru şi Prut.

Particularităţile şi metodele de implementare a programului au fost anunţate astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă, susţinută de partenerii proiectului.

„Crearea unui sistem de monitorizare inovativă transfrontalieră privind transformările ecosistemelor rîurilor bazinului Mării Negre – Nistru şi Prut se vede necesară sub impactul construcţiilor hidroenergetice şi a schimbărilor climatice. În ultimii 30 de ani, fluviul Nistru se confruntă cu un şir de probleme ce ţin de gestionarea resurselor acvatice la nivel transfrontalier. Ne-am propus să elaborăm un sistem comun de indicatori de mediu, esenţiali şi pe termen lung pe care să-l prezentăm oficialilor din cele trei ţări, astfel încît acesta să fie luat în seamă la luarea deciziilor de gestionare a rîurilor Nistru şi Prut”, a declarat Elena Zubcov, manager de proiect, doctor habilitat la Institutul de Zoologie al Academiei de Ştiinţe a Moldovei (AŞM).

Întrebată de MOLDPRES, dacă, ştiindu-se demult de situaţia complicată a ecosistemelor celor două fluvii, aspectul ştiinţifico-ecologic al problemei va putea concura cu partea economică, Elena Zubcov a menţionat că de aceste riscuri se va ţine cont. „Ne dăm bine seama în ce lume trăim, la fel cum înţelegem că multe lucruri se omit pentru că nu se cunosc. Sistemul elaborat în cadrul acestui proiect, cu strategiile şi perspectivele de rigoare vor fi larg mediatizate, vor fi aduse la cunoştinţa comunităţii şi avem certitudinea că la orice nivel administrativ vor găsi susţinere, deoarece problemele ecologice au ajuns deja la starea că nu mai pot fi neglijate”, a specificat managerul de proiect.

În prezent, pe Nistru activează mai multe construcţii hidrotehnice de proporţii, cum ar fi lacul de acumulare şi hidrocentrala de la Dubăsari, de la Novodnestrovsk, barajul de la Naslavcea ş.a. Ecologişti din diferite organizaţii de profil, naţionale şi internaţionale au anunţat în repetate rînduri că gestionarea acestora trebuie revăzută şi modernizată, pentru a reduce maximal impactul negativ asupra sistemelor ecologice.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?