X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

A fost lansat Programul Muzeele Viitorului

9 dec. 2022,, 00:30   Societate
2440 0

Programul Muzeele Viitorului a fost lansat de Ministerul Culturii în parteneriat cu Proiectul Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID și Suedia, și Asociația Companiilor Creative COR, informează moldpres.md

Astfel, muzeele din R. Moldova vor beneficia de asistență financiară pentru a lansa proiecte inovatoare de expunere a conținutului prin metode digitale și de new-media art, precum ar fi experiențe imersive, projection mapping, realitate virtuală / augmentată, holograme/streaming în timp real, senzori (trackere de mișcare, sunet, atingere).

Prezent la eveniment, ministrul Culturii, Sergiu Prodan a afirmat că acest program pune bazele unui viitor sustenabil muzeisticii. ”Un muzeu nu se poate naște în cabinetul Ministerului Culturii, ci numai prin inovație și colaborare. Muzeele sînt organisme vii care trebuie să atragă și să aducă beneficii întregii economii. Cultura este una dintre cele mai de perspectivă domenii de investiții. Trebuie să avem investiții private în artă și în mod special în domeniul muzeistic”, a accentuat Sergiu Prodan.

Valoarea de finanțare per proiect va fi de pînă la 20.000 de dolari SUA. Proiectele urmează a fi realizate, în termen de 6 luni, în echipă cu artiștii digitali din R. Moldova. „Avem o istorie bogată și ne dorim ca această poveste să fie relatată inovator și cu valoare emoțională publicului. Tehnologiile viitorului ne ajută să creăm noi experiențe de comunicare cu publicul ce aduc arta la un nou nivel, modern, păstrîndu-i totodată autenticitatea și valoarea culturală. Astfel, muzeele vor deveni atractive pentru vizitatori de toate vîrstele atît din țară cît și din străinătate”, a remarcat Doina Nistor, directoarea Proiectului Tehnologiile Viitorului.

Programul Muzeele Viitorului își propune să faciliteze colaborarea dintre artiștii din industria creativă și muzee pentru a promova inovațiile în cultură, spori vizibilitatea instituțiilor culturale și numărul vizitatorilor de orice vîrstă. Expozițiile imersive sînt în plină ascensiune în lumea artei globale. Conținutul digital este o noutate pentru multe muzee și instituții de artă din R. Moldova. Reprezentanții muzeelor vor putea fi ghidați în identificarea și realizarea proiectelor de artă imersivă de către mentori, experți, creatori de conținut digital din R. Moldova.


„Industria creativă din R. Moldova are expertiză în dezvoltarea de proiecte de artă imersivă lansînd proiecte de new media în țară și în străinătate. sîntem bucuroși să facem echipă cu muzeele din R. Moldova pentru a lansa împreună noi proiecte de artă digitală”, a spus Vasile Braga, director executiv al Asociației Companiilor Creative din R. Moldova.

Apelul de înscriere în concursul Muzeele Viitorului pentru muzee și companii din industria creativă va fi lansat în curînd pe pagina web a Ministerului Culturii www.md.gov.md.

0
1
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?