X 

A fost instituit Centrul Unic de Gestionare a Crizei

28 feb. 2022,, 15:38   Societate
2643 0

Începînd cu ziua de astăzi a devenit operațional Centrul Unic de Gestionare a Crizei, structură care va coordona efortul de asistență efectuat de Guvern, organizații internaționale, inițiativa privată și voluntari, a anunțat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, prim-ministra Natalia Gavrilița.

Șeful Centrului Unic este Secretarul General al Guvernului Dumitru Udrea, în cadrul structurii de gestionare urmînd să activeze și reprezentanți ai Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiați.

Centrul va avea o linie verde, care va fi operațională, începînd cu ziua de mîine, ora 9.00, și la care toți cetățenii se vor putea adresa pentru a afla detalii despre cum pot să ajute în situația creată.

Natalia Gavrilița a anunțat că, pe lîngă depozitul de la Moldexpo, de azi devin operaționale încă 3 centre de colectare a donațiilor din partea persoanelor fizice. Tot azi devine operațional depozitul central unde vor fi stocate și sortate aceste ajutoare.

Potrivit prim-ministrei, mîine, 1 martie, în țară va intra primul transport cu ajutoare umanitare de primă necesitate pentru refugiați, din partea Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiați.


Totodată, Natalia Gavrilița a accentuat importanța informării din surse sigure și a dezmințit cîteva dintre cele care circulă în prezent în spațiul public. „Situația în țară este stabilă și sub control, riscuri pentru cetățeni nu sînt”, a spus Natalia Gavrilița.

Potrivit lui Dumitru Udrea, în cadrul Centrului Unic avem celule dedicate unor sarcini specifice: bunuri; cazare; asistență medicală; transport; produse alimentare; consiliere psihologică; servicii consulare și juridice; platforma de voluntariat; coordonarea eforturilor agenților economici și asistenței internaționale.

Dumitru Udrea, a anunțat că nu se permite donarea de către persoane fizice a produselor culinare, congelate, produselor de origine animalieră cu excepția mierii de albine, conservelor de carne, pește și a laptelui praf sau condensat. Toate produsele alimentare donate trebuie să fie în ambalajul integru și intact al producătorului, cu termen de valabilitate lizibil și vizibil.

În perioada 24.02.2022 - 28.02.2022, au intrat în țară 71.359 cetățeni ucraineni și au ieșit 33.173 cetățeni ucraineni. La moment, pe teritoriul țării se află 38.186 cetățeni ai Ucrainei, care au intrat în Republica Moldova în ultimele 100 ore.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?