Incendii stiri: 690
Cazul Șor stiri: 590
Preşedintele stiri: 3734

A fost inaugurată cea mai mare Unitate Primiri Urgențe din țară

4 mai. 15:22   Societate
2551 0

Astăzi, 4 mai, la Institutul de Medicină Urgentă (IMU) a fost inaugurată Unitatea Primiri Urgențe (UPU), departament modern, dotat cu echipamente medicale de ultimă generație.

La eveniment a participat președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, ministra Sănătății, Ala Nemerenco, lucrători medicali și parteneri internaționali.

În cadrul UPU, cu o suprafață de circa două mii de metri pătrați, construită conform standardelor internaționale, va fi acordată asistență în cazul urgențelor medico-chirurgicale, persoanelor transportate la IMU cu ambulanța sau transferate din alte instituții medicale din țară. Asistența medicală va fi oferită, în funcție de gravitatea stării pacienților, în zonele: roșie, galbenă, verde și albastră, spații dotate cu dispozitive, precum ventilatoare pulmonare, aparate de monitorizare a funcțiilor vitale, electrocardiografe, dar și mobilier medical – paturi multifuncționale, lămpi de operație, etc.

De asemenea, UPU dispune de un tomograf computerizat performant, unicul de acest fel din țară, în valoare de circa un milion de euro, care permite stabilirea rapidă și cu precizie înaltă a diagnosticului, în cazul pacienților cu accident vascular cerebral, traumatisme, hemoragii interne, infarct miocardic, afecțiuni respiratorii și alte urgențe medicale. Totodată, pentru investigarea promptă a pacienților critici, în UPU există o instalație radiologică, aparat de ultrasonografie și alte echipamente moderne. Costurile pentru dotarea UPU cu dispozitive de ultimă generație sînt de circa 42 de milioane de lei, resurse din bugetul de stat și proiecte implementate cu suportul partenerilor internaționali.

Prin stabilirea rapidă a diagnosticului și tratamentului, inclusiv cu posibilitatea efectuării intervențiilor chirurgicale, anual, viața a zeci de mii de pacienți cu urgențe medicale va fi salvată de personalul din UPU.


Menționăm că, UPU a fost construită în cadrul proiectului transfrontalier SMURD-2 „Zona de cooperare transfrontalieră România-Moldova, o zonă mai sigură prin îmbunătățirea infrastructurii de operare a Serviciului Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare, creșterea nivelului de pregătire și menținere a capacității personalului de intervenție în situații de urgență”.

Lucrările de construcție au costat peste 49 de milioane lei, dintre care 34 de milioane lei au fost alocate de Ministerul Sănătății, iar aproximativ 15,2 milioane de lei – de Uniunea Europeană.

4
0
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Stare de urgență a fost prelungită pentru a 10-a oară. Cum calificați această decizie?