Spre exemplu, prin silueta Italiei se întrevede portretul Monei Lisa, de pe harta Norvegiei strigă personajul tabloului lui Munch, iar prin nu foarte marea Belgie, putem vedea eroul recognoscibil al picturii lui Magritte „Fiul omului” cu mărul verde, care acoperă fața.
În plus, pe hartă sînt nu numai picturi, ci și sculpturi. Cele mai renumite sînt: ”Venus de Milo”, personificînd Grecia și imaginea statuii Micei Sirene, care este simbolul Danemarcei.
Moldova noastră este reprezentată de pictura "Fetele din Ceadîr-Lunga" a patriarhului picturii naționale Mihai Grecu.
Acest tablou a apărut pentru prima dată la expoziție în anul 1960 și a declanșat dezbateri aprinse, iar autorul acesteia a fost dur atacat de critici. Artistul a fost acuzat de pasiune excesivă pentru motive naționale, lucrarea a fost scoasă din expoziție și dosită mult timp în depozitele muzeului.
Care este motivul pentru un astfel de scandal? Se pare că în anul 1958, un sat nu foarte mare din Ceadîr-Lunga s-a aflat în centrul atenției, nu numai a republicii, ci și a întregii Uniuni Sovietice. Succesele Combinatului de carne din localitate, ale Uzinei de producere a echipamentelor electromecanice și a Fabricii de textile au fost remarcate de însuşi șeful statului Nikita Hrușciov. Printre fruntaşii producţiei se mai numărau și îngrijitoarele de porci din colhozul „Kirov”: Elena Cojocari, Irina Condrat și Liubovi Novacilî.
Anume ele sînt prototipurile reale ale eroinelor tabloului lui Mihai Grecu. Prin urmare e cert că tabloul în cauză a fost o comandă de stat, dar pictorul a renunţat la procedeul, care era folosit, de obicei, în astfel de cazuri, cel al realismului socialist și a transpus în tablou coloritul naţional găgăuz, făcîndu-l ca tabloul să fie unul foarte interesant și atractiv, dar acesta nu a le-a plăcut nomenclaturiştilor sus-puşi. Astăzi acest tablou este o adevărată "perlă" a artelor plastice moldovenești!
Adăuga comentariu