A fost aprobat Programul național de reabilitare a pădurilor. Ce prevede documentul

17 feb. 15:07   Societate
1952 0

În următorii 10 ani, suprafețele de teren împădurit vor fi extinse cu circa 150 mii de ha, atît pe terenuri noi, cît și pe terenuri forestiere puternic degradate, proprietate publică sau, în premieră, pe terenuri proprietate privată.

Aceste prevederi se conțin în Programul național de extindere și reabilitare a pădurilor 2023 - 2032, care a fost aprobat de Executiv.

Potrivit ministrei Mediului, Iordanca-Rodica Iordanov, pe termen lung, Programul își propune atenuarea schimbărilor climatice și a emisiilor de carbon, reducerea degradării solului, conservarea solurilor prețioase, o dinamică pozitivă a sedimentelor în rețeaua hidrografică.

Alte obiective ale documentului de politici publice se referă la plantarea fîșiilor riverane și de protecție agricolă, crearea a trei centre regionale de creștere industrială și reproducere a materialului forestier și satisfacerea necesităților țării cu produse și servicii generate de păduri.

„Acest program, propus și inițiat de președinta Maia Sandu, este fundamental pentru mai multe aspecte ale economiei și ale vieții cetățenilor noștri. Documentul ne va ajuta să devenim carbo-neutri pînă în anul 2030, ne va ajuta să trecem la energie verde. Este un program care va produce foarte multe beneficii pentru sectorul agricol, unde umiditatea este importantă și se va schimba și aspectul zonelor rurale din țară”, a declarat prim-ministrul Dorin Recean.


În prezent, în Republica Moldova suprafața împădurită ocupă 11% din teritoriul țării, pe cînd gradul mediu de împădurire în UE este de 37,7%.

4
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Problemele legate de anularea zborurilor Air Moldova și plecarea mai multor companii aeriene reprezintă:
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий