Transnistria stiri: 1379
Eurovision stiri: 499
Preşedintele stiri: 3987

A crescut exportul de metale din Transnistria

15 noi. 2021,, 15:15   Societate
2621 0

În primele nouă luni ale acestui an exporturile de mărfuri din autoproclamata rmn au crescut de 1,5 ori, în comparație cu aceeași perioadă a anului 2020, iar evoluția respectivă se datorează creșterii de două ori și ceva a exporturilor în țările Uniunii Europene, arată date ale așa-zisului comitet vamal de la Tiraspol, transmite Noi.md cu referire la mold-street.com.

Cel mai spectaculos salt în această perioadă a fost înregistrat la exporturile pe piața Poloniei, care au crescut de 6,6 ori și au constituit 110,1 milioane dolari, în special ca urmare a exporturilor de produse din metal de către Uzina Metalurgică de la Rîbnița.

Cifra este de aproape două ori mai mare decît exporturile regiunii separatiste pe piața Rusiei, care, deși au crescut cu 27,7%, au constituit 62,5 milioane de dolari.

Principala piață de desfacere pentru producția din regiunea separatistă rămîne piața internă a Republicii Moldova (de pe malul drept al Nistrului), unde în primele șase luni ale anului au ajuns mărfuri în valoare de circa 201,8 milioane de dolari, în creștere cu 8,2% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Principala marfă este energia electrică, produsă de Centrala Termoelectrică Moldovenească (de la Cuciurgan), cota căreia a constituit circa 60% din total.


A treia piață de desfacere pentru mărfurile din regiunea transnistreană este Ucraina, livrările crescînd în 9 luni ale 2021 de 1,6 ori, pînă la 78,3 milioane dolari.

Pe locul patru se află România cu un volum de 71,4 milioane de dolari, în creștere nesemnificativă de 1,8%. Principala marfă livrată în România sînt produse din metal de la Rîbnița.

Astfel, Rusia se află abia pe locul cinci în clasamentul partenerilor comerciali ai regiunii separatiste.

La capitolul mărfuri exportate de către regiune în nouă luni ale 2021, jumătate au fost produsele din metal, urmate de energia electrică cu o cotă de circa 19,3%, cereale și oleaginoase - 10% și textile - 9%.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?