X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

97 de ONG-uri bat alarma! Un drum nou și o linie de 330 kV vor distruge mediul frontierei moldo-ucrainene

16 sep. 2021,, 09:51   Societate
2879 0

Un grup de 97 de Organizații Non-Guvernamentale bat alarma asupra pericolului de a fi distrus mediul înconjurător de-a lungul frontierei Ucrainei cu Republica Moldova.

Este vorba despre două proiecte susținute de autoritățile din regiunea Odesa, ce promovează din ce în ce mai mult intenția de a construi o linie electrică 330 kV și un drum nou. Ambele proiecte implică traversarea a trei zone umede de importanță internațională – „Nistrului Inferior” în R. Moldova și Rezervația naturală «Днестровские плавни» și Parcul Național Nistrul de Jos – în regiunea Odesa a Ucrainei – recunoscute și protejate în cadrul Convenției Ramsar (1971), transmite Noi.md cu referire la realitatea.md.

„Pe lîngă deteriorarea mediului, distrugerea irecuperabilă a biodiversității, aceste proiecte vor înrăutăți regimul hidrologic al teritoriului moldovenesc adiacent graniței, provocînd uscarea unor teritorii importante din cadrul Zonei Umede Ramsar, inclusiv pierdere habitatelor speciilor de pești și păsări incluse în Cartea Roșie a Republicii Moldova.

În prima jumătate a anilor 2010, o companie suedeză de consultanță a evaluat alternativele pentru o astfel de construcție a liniei electrice de 330 kV în partea de nord a limanului nistrean și a constatat că cea propusă în prezent este cea mai dăunătoare mediului. În același timp, a fost propusă cea mai optimă rută pentru linia electrică, care traversează estuarul (limanul) Nistrului. În ceea ce privește noul drum prin zonele umede, în condițiile unui acord pe termen lung între R.Moldova și Ucraina (2001) privind închirierea a 7,7 km a segmentului drumului moldovenesc Palanca – Udobnoe, noul drum ar fi inutil.

Ținînd cont, că Republica Moldova, dar și Ucraina și-a asumat obligații de a armoniza și implementa politicile și legislația de mediu Europeană, și declarat prioritățile dezvoltării durabile în politicile lor naționale, iar Uniunea Europeană a adoptat recent Strategia conservării biodiversității pînă în anul 2030 ca o prioritate de lungă durată, considerăm, că problema dezvoltării social-economice trebuie să fie armonizată cu cea a protecției mediului, respectînd obligațiile internaționale a ambelor state”, se menționează într-o declarație semnată de ONG-uri.


În context, semnatarii cer Evaluarea Impactului de Mediu și Evaluarea Strategică de Mediu pentru ambele proiecte de dezvoltare în context transfrontalier, pentru a evalua diferite variante și a selecta cele mai sigure din punct de vedere al protecției mediului.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?