X 
Incendii stiri: 687
Cazul Șor stiri: 586
Preşedintele stiri: 3727

70 de companii, în prezent, cumpără gaz la un preț de 11-14 lei

5 iun. 20:59   Societate
1184 0

În timp ce majoritatea consumatorilor achită un tarif de 29,27 de lei pentru metrul cub de gaz, mai mulți agenți economi, circa 70 la număr, cumpără gaze la unpreț de doar 11-14 lei pentru metrul cub.

Directorul Energocom, Victor Bînzari, a declarat pentru BANI.MD că respectivele companii care livrează gaz mai ieftin lucrează pentru ziua de astăzi: ”Din moment ce prețurile la Energocom vor fi egale cu cele de pe piață, acestea nu se vor mai regăsi”.

Cinci companii care livrează gaz mai ieftin au parteneri de la Bursa Romînă de Mărfuri de la care cumpără metan după care îl transportă în Republica Moldova și îl vînd celor cu care au perfectate contracte. Este vorba de companiile, numele cărora a fost făcut public de liderul ”Partidului Nostru”, Renato Usatîi: npc, sd–energy, transautogaz, n-gaz și rotalingaz.

„Atunci cînd la bursă prețurile erau foarte mari, în Republica Moldova a fost stabilit un preț plafonat 29,27 de lei. Asta deși erau perioade cînd prețurile la bursă erau de 340 dolari pentru mia de metri, în timp ce Moldovagaz cumpăra și cu 1800 de dolari pentru mia de metri cubi. Respectiv prețul de procurare, plus furnizarea și distribuția aducea costul real pentru consumatori la circa 40 de lei, dar ANRE a stabilit un preț unificat de 29,27 de lei metrul cub și toate aceste devieri acum trebuie să fie recuperate de furnizorul de gaze”, a explicat Bînzari.

Directorul Energocom susține că, pe de o parte statul a plafonat prețul și a oferit subvenții către consumatori finali și au beneficiat toți de ele. „Acum prețul la bursă s-a redus or, devierile trebuie recuperate. Acum sînt clienți pe piața care vînd la prețul de bursă și o parte dintre consumatori pleacă la ei, iar dacă la bursă vor vrea să revină la Modovagaz. Aceste companii vor să cîștige permanent din piață și nu vor să-și asume responsabilitatea de jucători cinstiți. Acești jucători doar profită. Un exemplu este și cu companiile energetice care atunci cînd a crescut prețul la bursă au dispărut din piață pentru că au jucat pe piața nereglementată”, a spus Bînzari.


„Sunt oportuniști care lucrează doar acum. Dacă în scurt timp prețurile Energom vor fi similare cu cele de pe piață cu siguranță aceste companii nu-și vor regăsi locul”, a mai adăugat Bînzari.

Ba mai mult, ultima decizie luată de CSE, de la sfîrșitul lunii mai, obligă întreprinderile care renunță la piața reglementată și cumpără gaze naturale de pe piața liberă să plătească devierile financiare neachitate. „Cînd un consumator iese pe piața liberă și vrea să beneficieze de prețuri mai mici la gaz, povara devierilor trebuie să o ia cu el, dar nu să o lase celorlalți consumatori”, a argumentat ministrul energiei, Victor Parlicov noile reguli.

Cel mai interesant este că piața energetică este liberalizată. Republica Moldova și-a asumat acest lucru față de UE.

Piața gazelor din Republica Moldova este liberalizată și, respectiv oricine își poate lua licență care costă 3200 de leii și poate livra metan consumatorilor.

Legislația prevede asigurarea unui acces transparent la rețelele de transport al gazelor naturale, inclusiv în legătură cu tranzacțiile transfrontaliere și instituirea unor proceduri unice de cooperare dintre operatorii de sistem din Republica Moldova și operatorii de sistem din țările vecine, la capitolul interoperabilitatea și schimbului de date.

0
0
1
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre decizia de a confisca mașina șoferilor care conduc în stare de ebrietate?