X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

6 sfaturi pentru cei care vor să se angajeze în străinătate (VIDEO)

29 mar. 2019,, 09:00   Societate
11633 0

Dacă ați decis să apelați la o companie privată pentru a pleca la muncă peste hotare, fiți atent să nu cădeți pradă escrocilor.

Din păcate, se mai întîmplă cazuri în care cetățenii Republicii Moldova sînt înșelați de persoane care le promit angajare peste hotare „rapid și doar cu pașaport biometric”. În asemenea situație s-au pomenit cei 26 de moldoveni care, anul trecut, au plecat să lucreze în Spania. Ca să nu ajungeți în situații similare, vă recomandăm să luați următoarele măsuri de precauție:

1. Verificați dacă compania de recrutare are licență în domeniul de plasare a cetățenilor în cîmpul muncii. Multe companii intermediare au licență care le oferă doar dreptul să ofere consultanță (să vă informeze), dar nu și dreptul de a vă angaja la muncă într-o țară străină, mai ales.

2. Nu acceptați oferte de la persoane fizice necunoscute. Dacă vi se spune că puteți comunica cu ele exclusiv pe Viber, Messenger sau alte rețele de socializare, doar după orele de lucru, seara, dacă vă cer să vă întîlniți în locuri publice ca să le transmiteți banii sau actele, sînt semne care ar trebui să vă pună în gardă.

3. Aflați dacă compania de recrutare a încheiat un acord de colaborare cu angajatorul de peste hotare.

4. Solicitați bon de plată de fiecare dată cînd compania vă cere bani pentru prestarea serviciilor. Studiați contractul de muncă înainte de plecare. Ar fi bine să solicitați de la companie o descriere detaliată a jobului, informații privind diferența dintre salariul brut și salariul net, adresa, datele de contact ale angajatorului și datele de contact ale Ambasadei Republicii Moldova din țara de destinație.

5. Înregistrați contractul la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă și Casa Națională de Asigurări Sociale.

6. Nu uitați să păstrați toate documentele care dovedesc interacțiunea dumneavoastră cu compania de recrutare. Sînt dovezi cu care veți putea merge la poliție sau în instanța de judecată și care vă vor ajuta să recuperați prejudiciul cauzat, dacă va fi nevoie.

Informați-vă înainte de a accepta o ofertă de muncă peste hotare. Puteți solicita consilierea gratuită a specialiștilor apelând la Linia Fierbinte pentru migrație sigură și anti-trafic 0 800 77777 (toate apelurile sunt anonime și confidențiale)sau puteți accesa portalul migratiesigura.md.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?