Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

5 Universități din Moldova vor lupta cu fenomenul hărțuirii sexuale în universități

22 sep. 2020,, 12:00   Societate
3587 0

În perioada februarie 2020 – iulie 2022, Fundația Est-Europeană (FEE) și Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare (CPD), în colaborare cu Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității, implementează proiectulAdvocacy pentru o protecție mai bună împotriva discriminării”, finanțat de Uniunea Europeană și co-finanţat de Suedia.

Scopul general al proiectului constă în consolidarea mecanismelor anti-discriminare din Moldova prin implicarea societății civile. Un studiu realizat de către Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare arată că femeile adesea se confruntă cu diferite forme de discriminare și hărțuire sexuală, circa 20% din aceste cazuri avînd loc în instituțiile de învățămînt superior. Din acest motiv, unul din obiectivele de bază ale proiectului țintește spre sporirea capacității a cinci universități din Moldova de a preveni și combate hărțuirea sexuală.

Astfel, în primăvara anului 2020, a avut loc procesul de selectare a celor 5 universități care își doresc, prin efort comun, sporirea capacităților și dezvoltarea unor mecanisme eficiente de prevenire și combatere a hărțuirii sexuale în învățămîntul superior. Universitățile selectate sînt: Academia de Studii Economice (ASEM), Universitatea Tehnică din Moldova (UTM), Universitatea Liberă Internațională (ULIM), Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți, (USARB) Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău (UPSC).

În perioada iunie - august 2020, echipa CPD și-a concentrat eforturile pe dezvoltarea metodologiei de lucru cu 5 universități selectate privind prevenirea și combaterea fenomenului de hărțuire sexuală. Conceptul oferă o imagine de ansamblu asupra metodologiei și intervenției propuse pentru a preveni / reduce hărțuirea sexuală în instituțiile de învățămînt, principalele domenii de intervenție, standarde de calitate pentru fiecare prevenire și investigație a cazurilor de hărțuire sexuală, instrumente de evaluare a politicilor interne și proceduri care abordează hărțuirea sexuală în universități.

Începînd cu luna septembrie, universitățile selectate împreună cu echipa Centrului Parteneriat pentru Dezvoltare (CPD) urmează să realizeze următoarele activități:

  • Desfășurarea unei cercetări în cadrul instituțiilor de învățămînt superior – care are drept scop identificarea prevalenței fenomenului hărțuirii sexuale, percepțiilor și atitudinilor comunității academice, măsurilor de protecție existente etc.
  • Dezvoltarea capacităților comunității academice din cadrul a cinci universități (studenți și personal academic) de a preveni și combate fenomenul hărțuirii sexuale în sistemul educațional – presupune organizarea de seminare/ sesiuni de instruire pentru studenți, sesiuni/ședințe de lucru cu reprezentanții departamentului RU privind politicile de prevenire și combatere a hărțuirii sexuale în instituțiile de învățămînt.
  • Suport pentru îmbunătățirea regulamentelor și procedurilor interne ale cinci instituții de învățămînt superior – suport în revizuirea și ajustarea procedurilor și documentelor interne, elaborarea unui plan de acțiuni în vederea prevenirii și combaterii hărțuirii sexuale, suport în realizarea acțiunilor de prevenire și combatere a fenomenului.
  • Informarea și sensibilizarea societății privind fenomenul hărțuirii sexuale în universitățile-țintă – desfășurarea campaniilor de informare, organizarea dezbaterilor și discuțiilor publice în cadrul universităților privind hărțuirea sexuală și mecanisme de raportare, diseminarea informației în către alte instituții de învățămînt.
  • Schimb de bune practici – organizarea evenimentelor de schimb de experiență și bune practici între instituții de învățămînt de diferite nivele (profesional, profesional-tehnic, terțiar etc).
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?