X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3999

5 ani de la prăbușirea elicopterului SMURD la Cantemir

2 iun. 2021,, 10:00   Societate
3574 0

Tragedia s-a întîmplat din cauza condițiilor meteo nefavorabile.

Din 2014, în Republica Moldova funcționează serviciul SMURD-un serviciu care acordă ajutor de urgentă persoanelor aflate în pericol de moarte. Apariția serviciului poate fi numită logică - guvernul Vlad Filat (iar mai tîrziu-Leancă) a efectuat reforme dubioase în medicină, în urma cărora localitățile au rămas fără cabinete medicale, unde cetățenii, de bine-de rău, puteau obține un ajutor minim.

Sub motivul optimizării, a fost realizat un adevărat experiment antisocial, în același timp, acest guvern a menținut legături foarte strînse cu România, iar acesta din urmă, profitînd de situație, a încercat să creeze în cel mai scurt timp o imagine cît mai pozitivă. De aici și reparația grădinițelor și microbuzele școlare, toate acestea au apărut chiar în perioada de guvernare a PLDM.

Și SMURD-de asemenea, pentru că, eliminînd rămășițele sistemului social sovietic, noi trebuia să oferim ceva în schimb. Cu toate acestea, medicii obișnuiți care plecau la chemări cu elicopterele SMURD puțin probabil că se gîndeau la aspectele politice ale activităților lor. Ei își îndeplineau munca dezinteresat și, din păcate, într-o zi ei au avut ghinion.


Tragedia s-a întîmplat pe 2 iunie 2016 în raionul Cantemir. Înainte de aceasta, elicopterul SMURD a transportat cu succes un pacientul din nordul țării la Chișinău, după care a parvenit o solicitare de a prelua un pacient din Cahul. În apropierea satului Haragîș din raionul Cantemir, piloții au nimerit într-un front de furtună. Ce și cum s-a întîmplat la bordul elicopterului în acel moment nu se știe cu certitudine, deoarece nu a fost efectuată o investigație specială a accidentului aviatic, așa cum putem vedea uneori în serialele de pe canalele de televiziune Discovery sau National Geographic.

Un lucru este clar-ploaia torențială, precum și ceața, au contribuit la apariția unei situații critice la bord. În elicopter erau patru persoane: piloții Constantin Voicu Locae și Ilie Doru Gavril, asistentul medical Adrian-Gabriel Sandu, și medicul Michaela Dumea. Toți, din păcate, au decedat - elicopterul s-a prăbușit la marginea pădurii, iar martorii au spus că au auzit cel puțin trei explozii în timpul prăbușirii.

După patru zile de la decesul medicilor și piloților, președintele de atunci Nicolae Timofti a decorat postum toate victimele cu "Ordinul Republicii", iar la un an de la tragedie, Poșta Moldovei a emis un timbru poștal comemorativ despre ziua tragică de 2 iunie 2016.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?