Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

40% din părinții din Moldova cred că elevii au prea multe teme pe acasă

8 oct. 2019,, 18:50   Societate
2119 0

Părinți din întreaga țară au fost chestionați în cadrul unui sondaj demarat de Institutul de Politici Publice, pentru a determina în ce măsură școala este receptivă la opiniile lor și în ce măsură părinții valorifică oportunitățile oferite de codul educației.

Majoritatea respondenților au o părere bună despre sistemul de învățămînt și totodată, consideră că părerea lor nu influențează deciziile din cadrul școlii.

Potrivit agora.md, unul din indicele surprinzător al sondajului arată că 70% din părinții chestionați au o părere bună și foarte bună despre sistemul de învățămînt din Republica Moldova. Fiecare a 5-a persoană consideră că învățămîntul privat este mai bun decît cel de stat, iar fiecare a 3-a persoană și-ar schimba copilul la altă școală. Majoritatea părinților, sau mai exact doi din trei, cred că copiii au nevoie de lecții suplimentare ca să obțină note bune la școală.

Aproape jumătate din părinții chestionați au spus că își doresc pentru copii lor să obțină studii de licență și masterat. Alți 11% din părinți au spus își văd copiii cu studii în colegii și 2% în școli profesionale.

O mare parte din părinți - 40% cred că copiilor li se oferă prea multe teme pentru acasă, lucru ce-i obosește pe copii, în opinia lor. Mai mult de jumătate- 40% spun că la școală se învață lucruri cu care ei, în calitate de părinți, nu sînt de acord, iar 67% spun că sînt lucruri pe care copiii nu le învață la școală, dar ar trebui.


Totodată, părinții invocă și alte obstacole cum ar fi lipsa cadrelor didactice în școli- 30% sau că sînt mulți copii în clasă. Așa cred 12% din respondenți. 6% din părinți cred o problemă este faptul că pentru examene este nevoie să plătești și doar 2,6 că cadrele didactice ar fi pregătite insuficient.

O parte din părinți - 16% consideră că copiii lor nu sînt încurajați la școală, alți 12% că copiii ar fi jigniți de profesor. Alte 10% din respondenți consideră că copii ar fi neglijați și nu sînt incluși în activitățile din timpul orelor în măsură egală cu colegii săi.

Totuși părerile despre profesori rămîn pozitive. 5% consideră că elevii sînt numiți cu cuvinte urîte, iar 3% că pedagogul i-ar fi putut lovi.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?