X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

4 din 5 avocați spun că judecătorii nu sînt independenți - sondaj

18 ian. 2019,, 18:10   Societate
2413 3

Conform rezultatelor unui sondaj CBS-AXA, realizat la comanda Centrului de Resurse Juridice din Moldova (CRJM), doar 48% din respondenți (avocați) consideră că reformarea sistemului judecătoresc începută în anul 2011 a avut un impact pozitiv asupra sistemului judecătoresc.

Cifrele arată o îmbunătățire nesemnificativă față de 2015, cînd 43% din avocații respondenți considerau reforma cu impact pozitiv și 57% nu erau de acord cu această afirmație.

Totodată, 44% din respondenți apreciază calitatea actului de justiție fiind mai bună decît în anul 2011.

Percepția avocaților despre calitatea actului de justiție este un pic mai bună decît în anul 2015, cînd 37% apreciau calitatea actului de justiție mai bună în 2015 decît în 2011, comparativ cu 43% care nu erau de acord că actul de justiție s-a îmbunătățit.

La întrebarea dacă înregistrarea audio a ședințelor de judecată contribuie la transparența actului de justiție și respectarea drepturilor participanților la proces, 87% din respondenți au răspuns afirmativ. Aceasta este un indicator semnificativ al importanței și utilității înregistrării audio a ședințelor de judecată. Un procent semnificativ, și anume 72% din respondenți, consideră că utilizarea Programului Integrat de Gestionare a Dosarelora sporit transparența în activitatea instanțelor judecătorești, în timp ce 26% nu au fost de acord.


Răspunsurile la o serie de întrebări cu privire la independența judecătorilor dau motiv de îngrijorări în acest domeniu. Și anume, 81% din respondenți nu cred că judecătorii din Republica Moldova sînt independenți și doar 17% din respondenți consideră că judecătorii sînt independenți.

Cît privește soluțiile judecătorilor din Republica Moldova, 35% din avocați le consideră echitabile și adoptate fără influențe din exterior, în timp ce 64% nu sînt de acord cu această afirmație. Cei 64% de respondenți care consideră că soluțiile judecătorilor din Republica Moldova nu sînt echitabile și nu sînt adoptate fără influențe din exterior, consideră că următorii subiecți influențează soluțiile judecătorilor: politicienii (91%), procurorii (83%), alți judecători (68%), CSM (65%), părțile la proces (58%), polițiștii (38.5%) și presa (28%).

Întrebați despre percepția lor cu privire la nivelul corupției din țară, 73% din avocații respondenți au răspuns că există multă corupție, 14% că există puțină corupție, 2% că nu există corupție, iar 11% nu au oferit un răspuns.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?