300 de km de tronsoane de drum din Republica Moldova ar putea fi reparate pe parcursul anului

17 mar. 10:50   Societate
5451 0

În acest an autoritățile vor negocia asistență externă pentru îmbunătățirea unor noi tronsoane de cale ferată, ceea ce va duce la reducerea aglomerației traficului pentru transport rutier, a anunțat ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Lilia Dabija.

De asemenea, în conceptul Strategiei de Mobilitate pentru anii 2023-2030 se va pune accent și pe transportul ecologic, în special cel feroviar și naval, anunță Noi.md cu referire la radiomoldova.md

Mijloacele financiare pentru implementarea strategiei pentru acest an vor fi alocate atît din bugetul public, cît și din surse financiare externe. Conform legii bugetului de stat, în 2023 au fost alocate pentru fondul rutier 1,4 miliarde de lei, însă acest fond va fi suplinit pe parcursul anului, a precizat Lilia Dabija.

„Propunem la rectificările bugetare din acest an ca Fondul Rutier să fie majorat, or acest exercițiu l-am operat și anul trecut. Cu excepția celor 1 miliard 485 milioane de lei, de care ne vom îngriji să reabilităm obiectivele stabilite privind repartizarea mijloacelor Fondului Rutier, avem alte 600 de milioane atrase din asistența externă de la BERD, BEI și Banca Mondială și pe parcursul acestui an ne propunem să începem lucrările de reabilitare a peste 300 de km de tronsoane de drum”, a spus ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale își propune să elaboreze Strategia de Nobilitate pînă în trimestrul al treilea al anului. Documentul urmează a fi consultat cu societatea civilă și experții în domeniu.


Potrivit conceptului noii strategii de mobilitate, Republica Moldova întîmpină dificultăți în asigurarea unei infrastructuri de transport modern, combinat, sigur și eficient. O evaluare recentă a stării drumurilor publice naționale relevă o înrăutățire a situației.

Cota drumurilor publice evaluate drept „excelente” și „bune” s-a redus de la aproximativ 37% în anul 2015 la 30% în anul 2020.

2
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?