X 
Cutremure stiri: 504

24 august, o dată memorabilă, ziua în care Chișinăul a fost eliberat de sub ocupația fascistă

24 aug. 12:43   Societate
4685 3

Acum 80 de ani, pe 24 august 1944, trupele germane au părăsit definitiv Chișinăul, orașul a fost eliberat. Eliberarea Chișinăului de sub ocupația fascistă a devenit unul dintre cele mai semnificative evenimente pentru trupele Uniunii Sovietice, care a influențat serios cursul războiului.

Operațiunea de eliberare a orașului a început pe 20 august, după o intensa pregătire a artileriei și aviației Armatei Roșii: lovitura aplicată de artilerie a fost atît de puternică încît prima linie a apărării germane a fost complet distrusă. Pînă la sfîrșitul celei de-a doua zile, trupele sovietice au zdrobit apărările inamice și au avansat adînc în teritoriul republicii.

La 23 august 1944, trupele Armatei a 5-a de șoc ale generalului locotenent N.E. Berzarin au intrat în Chișinău, eliberîndu-l a doua zi. În timpul luptelor, batalionul gărzii căpitanului A.I. Belski a fost primul care a pătruns în centrul orașului și în seara zilei de 23 august a ridicat un stindard roșu pe ruinele unei clădiri de la intersecția străzilor Lenin și Gogol (acum Stefan cel Mare și Mitropolitul Bănulescu-Bodoni). A doua zi dimineață, orașul a fost complet eliberat, iar regimentul în care a servit Belski a fost numit după orașul Chișinău (Кишиневский - nota red.).

La 24 august 1944, ca urmare a operațiunii Iași - Chișinău, care a intrat în istorie ca una dintre cele mai reușite operațiuni sovietice ale Marelui Război pentru Apărarea Patriei, orașul Chișinău a fost eliberat. Această zi este sărbătorită ca Ziua Eliberării Moldovei de sub ocupația fascistă.

În luptele pentru eliberarea Moldovei, titlul de Erou al Uniunii Sovietice a fost acordat mai mult de 140 de soldați și comandanți. Șase soldați sovietici au devenit cavaleri ai Ordinului Gloriei: G. Alekseenko, A. Vinogradov, A. Gorskin, F. Dineev, A. Karasiov și S. Skiba.


La 23 august 1944, soldații batalionului în frunte cu Alexei Belski au ridicat un stindard roșu pe ruinele unei clădiri din centrul Chișinăului.

Vă reamintim că mai multe informații despre evenimentele istorice din Moldova puteți găsi pe site-ul moldovenii.md.

35
0
0
1
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав