Incendii stiri: 558
Criza energetică stiri: 1734

24 august, o dată memorabilă, ziua în care Chișinăul a fost eliberat de sub ocupația fascistă (FOTO)

24 aug. 2021,, 10:05   Societate
2937 2

Acum 77 de ani, pe 24 august 1944, trupele germane au părăsit definitiv Chișinăul, orașul a fost eliberat. Eliberarea Chișinăului de sub ocupația fascistă a devenit unul dintre cele mai semnificative evenimente pentru trupele Uniunii Sovietice, care a influențat serios cursul războiului.

Operațiunea de eliberare a orașului a început pe 20 august, după o intensa pregătire a artileriei și aviației Armatei Roșii: lovitura aplicată de artilerie a fost atît de puternică încît prima linie a apărării germane a fost complet distrusă. Pînă la sfîrșitul celei de-a doua zile, trupele sovietice au zdrobit apărările inamice și au avansat adînc în teritoriul republicii.

La 23 august 1944, trupele Armatei a 5-a de șoc ale generalului locotenent N.E. Berzarin au intrat în Chișinău, eliberîndu-l a doua zi. În timpul luptelor, batalionul gărzii căpitanului A.I. Belski a fost primul care a pătruns în centrul orașului și în seara zilei de 23 august a ridicat un stindard roșu pe ruinele unei clădiri de la intersecția străzilor Lenin și Gogol (acum Stefan cel Mare și Mitropolitul Bănulescu-Bodoni). A doua zi dimineață, orașul a fost complet eliberat, iar regimentul în care a servit Belski a fost numit după orașul Chișinău (Кишиневский - nota red.).

La 24 august 1944, ca urmare a operațiunii Iași - Chișinău, care a intrat în istorie ca una dintre cele mai reușite operațiuni sovietice ale Marelui Război pentru Apărarea Patriei, orașul Chișinău a fost eliberat. Această zi este sărbătorită ca Ziua Eliberării Moldovei de sub ocupația fascistă.

În luptele pentru eliberarea Moldovei, titlul de Erou al Uniunii Sovietice a fost acordat mai mult de 140 de soldați și comandanți. Șase soldați sovietici au devenit cavaleri ai Ordinului Gloriei: G. Alekseenko, A. Vinogradov, A. Gorskin, F. Dineev, A. Karasiov și S. Skiba.


La 23 august 1944, soldații batalionului în frunte cu Alexei Belski au ridicat un stindard roșu pe ruinele unei clădiri din centrul Chișinăului.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ar trebui să demolăm monumentele din perioada sovietică?
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий