X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Probleme ale diasporei din Rusia, care trebuie examinate și soluționate urgent

11 ian. 2018,, 12:15   Societate
10834 12

Portalul VIZA.md a sistematizat apelurile și întrebările adresate redacției de către moldovenii care locuiesc pe teritoriul Rusiei.

Vă prezentăm cele șapte probleme de bază cu care se confruntă migranții moldoveni și care, în opinia redacției, ar trebui scoase în prim plan, examinate și soluționate de instituțiile autorizate.

1. Să se permită intrarea în Rusia prin Belarus. Au parvenit plîngeri din partea cetățenilor moldoveni cărora angajații Serviciului de grăniceri al Serviciului Federal Securitate (FSB) al Rusiei le-au blocat accesul în Rusia prin Belarus, redirecționîndu-i (cetățeni ai RM) spre punctele de trecere a frontierei internaționale.

În conformitate cu art. 2 al Acordului dintre Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Federaţiei Ruse privind călătoriile reciproce fără vize ale cetăţenilor Republicii Moldova şi cetăţenilor Federaţiei Ruse, semnat la Moscova pe 30 noiembrie 2000, intrarea şi ieşirea cetăţenilor statelor Părţilor se efectuează prin punctele de trecere a frontierei, deschise pentru trafic internaţional.

Moldovenii înțeleg că între Rusia și Belarus nu există puncte internaționale de trecere a frontierei. Prin urmare, interzicerea trecerii cetățenilor moldoveni este nefondată sub aspect juridic. Astfel, ei continuă să spere la soluționarea cît mai urgentă a acestei probleme.


2. Să se atenueze prevederile Codului administrativ al Rusiei, ținînd cont că, pentru două contravenții administrative, cetățenilor moldoveni li se interzice intrarea în Rusia (două contravenții administrative constituie o bază pentru interdicție).

3. La dobîndirea cetățeniei ruse să fie menținut dreptul la dubla cetățenie. Să se facă demersuri către Rusia să modifice legislația existentă prin simplificarea procesului de dobîndire a cetățeniei ruse, păstrînd dreptul la dubla cetățenie sau cetățenie multiplă pentru purtătorii limbii ruse, fără a cere renunțarea la cetățenia Republicii Moldova.

4. Să fie deschis un consulat general la Sankt-Petersburg. Un număr mare de cetățeni moldoveni invocă necesitatea deschiderii unei misiuni diplomatice a Moldovei în capitala de nord a Rusiei.

5. Să fie deschis un consulat al Republicii Moldova în Ural/Siberia.

6. Să fie anulate patentele de muncă în Rusia pentru cetățenii moldoveni, după exemplul cetățenilor Republicii Kîrghîzstan care nu au nevoie de patente pentru a munci în Federația Rusă.

7. Să fie recunoscut permisul de conducere moldovenesc. Să li se ofere muncitorilor migranți posibilitatea să se angajeze cu permis de conducere moldovenesc, cel puțin pentru prima jumătate de an, cu angajamentul ulterior de a obține permisul de conducere rusesc. Reamintim că, pe 1 iunie, în Rusia a intrat în vigoare o interdicție de a conduce autobuze, taxiuri și camioane pentru cetățenii cu permis de conducere străin.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?