Criza energetică stiri: 1523
Cutremure stiri: 271
Preşedintele stiri: 3385

200 de copii din Moldova și Ucraina, trimiși la tabără din banii Guvernului

4 aug. 07:13   Societate
1581 0

200 de copii din Moldova și Ucraina sînt primii din cei circa 900 care se vor odihni la tabăra „Perlele Nistrului” din Vadul lui Vodă pe parcursul lunii august.

Atît copiii din Republica Moldova, cît și cei din Ucraina au fost cazați gratuit datorită eforturilor realizate de Guvern și partenerii de dezvoltare.

Centrul Unic de Gestionare a Crizei (CUGC), în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării (MEC) și Ministerul Muncii și Protecției Sociale (MMPS) au venit cu inițiativa de a intensifica procesul de integrare socială a copiilor refugiați din Ucraina și de a crea comunități locale mai puternice.

„Mă bucur că am reușit să oferim deopotrivă copiilor din Ucraina și celor din Moldova bucuria de a-și ocupa timpul util și interesant pe perioada vacanței de vară. Copiii refugiați au și ei dreptul să socializeze, să învețe și să-și continue copilăria chiar dacă sînt departe de casa lor”, a menționat col. Adrian Efros, șeful CUGC.

Selectarea și acceptarea în programul taberelor gratuite a copiilor din Ucraina și Republica Moldova a avut loc în baza cererilor de înscriere a familiilor de refugiați și administrațiilor publice locale în comunitatea cărora sînt refugiați din țara vecină. „La tabără au fost acceptați copiii din familiile care au cazat acasă ucraineni refugiați. Un alt criteriu de bază a reprezentat entitățile în care au fost instituționalizați copiii din Ucraina. La fel, am selectat copii și din familiile social-vulnerabile. Scopul nostru comun este de a facilita integrarea tuturor acestor copii în comunitatea noastră”, a subliniat Adriana Cazacu, secretar de stat al Ministerului Educației și Cercetării.

Fiecare dimineață începe cu imnul Republicii Moldova și cel al Ucrainei, simbolizînd incluziunea copiilor din tabără, dintre care mai mult de jumătate sînt din familii refugiate din țara vecină.

Vizita reprezentanților Guvernului și ai partenerilor de dezvoltare a avut loc în ziua în care la tabără s-a celebrat ziua îmbrățișărilor, copiii sărbătorind prin îmbrățișări, muzică și dans. Arina are 12 ani și este din Ștefan Vodă. Din primele zile de tabără, Arina a reușit deja să-și facă o prietenă din Kiev. Comunicarea nu este o problemă pentru cele două fete pentru că au reușit foarte bine să socializeze prin dans.

Acum patru luni, Zahar, în vîrstă de 14 ani, s-a stabilit cu mama sa la Criuleni. Băiatul ne-a spus că aici, în tabără, cel mai mult îi plac mîncarea și competițiile sportive. Cu zîmbetul pe buze și încrezător din fire, Zahar a menționat că s-a împrietenit cu trei copii din Moldova, pe care ar dori să-i invite acasă la el, în Ucraina, atunci cînd va fi pace.

Tabăra de odihnă рunе la dispoziția copiilor cazare, 4 mese ре zi, dar și o serie de activități menite să încurajeze relaționarea copiilor prin acțiuni de divertisment, рrоgrаme artistice și competiții culturale și sportive.

Taberele de vară pentru cei 900 de copii sînt organizate cu suportul financiar al Fundației Soros din Moldova, UNICEF Moldova și Catholic Relief Services (CRS). Transportarea copiilor spre tabăra din Vadul lui Vodă este asigurată de Agenția ONU pentru Refugiați.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

După remanierile de cadre din guvern, situația
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав