X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

16 zile de activism împotriva violenței

26 noi. 2018,, 08:40   Societate
4157 0

În Republica Moldova a început campania internațională „16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen”, care se va desfășura pînă pe 10 decembrie, atunci cînd este marcată Ziua Internațională a Drepturilor Omului.

Prin această campanie se dorește sporirea gradului de informare și sensibilizare a populației cu privire la fenomenul violenței în bază de gen. Evenimentul de lansare a avut loc duminică, 25 noiembrie, în Scuarul Europei din Grădina Publică „Ștefan Cel Mare și Sfînt” din Chișinău, transmite IPN.

Campania a fost lansată de Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor. Mesajul campaniei anul acesta este #HearMeToo End violence against Women and Girls, ceea ce în limba romînă se traduce – Opriți violența față de femei și fete.

În cadrul evenimentului de lansare, Asociația Promo-LEX, RCTV Memoria și Asociația Împotriva Violenței „Casa Mărioarei”, în parteneriat cu Inspectoratul General al Poliției, au oferit consultații gratuite pe probleme legate de violența în bază de gen și au distribuit materiale informative.

„Doar bunătatea poate să crească bunătate. Orice încercare de violență cu timpul naște tot violență. În ce se preface toată societate? Sunt absolut contra violenței. Atîtea emisiuni la televizor care învață pe unii să procedeze așa. Toate temele parcă ar fi îndreptate pentru a corecta purtarea în societate, dar totuși acolo unde este un grăunte cît de mic – el încolțește și crește în tragedii foarte mari. E dureros. Doar bunătatea poate stopa violența, chiar și pe cel care-i agresiv. Cu voință și răbdare se poate să reușim”, a declarat doamna Adriana, în vîrstă de 79 de ani.

Într-un comunicat de presă remis de Promo-LEX, se menționează că în Republica Moldova, circa 60% dintre femei s-au confruntat cu violența psihologică, 55% cu forme ale violenței psihologice orientate spre izolare socială. Fiecare a zecea femeie cel puțin o dată a suferit din cauza violenței economice. De asemenea, circa 40% dintre femei au fost supuse cel puțin o dată violenței fizice, iar circa 19% dintre acestea – violenței sexuale. Totodată, 12,3% dintre femei pe parcursul vieții s-au confruntat cu cele trei forme cumulate de violență – psihologică, fizică și sexuală – din partea soțului sau partenerului, arată datele Biroului Național de Statistică.

În primele zece luni ale anului curent, poliția a înregistrat peste nouă mii de sesizări cu referire la actele de violență în familie și a emis peste trei mii de ordine de restricție de urgență.

Campania este lansată în cadrul Proiectului „Promovarea respectării drepturilor femeilor în Moldova prin combaterea violenței în bază de gen”, implementat de către Asociația Promo-LEX, Asociația Împotriva Violenței „Casa Mărioarei” și Centrul de Reabilitare a Victimelor Torturii „Memoria”, susținută financiar de către Uniunea Europeană. Obiectivul general al proiectului este de a spori respectarea drepturilor femeilor în Moldova prin combaterea violenței în bază de gen.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?