13 fete dintr-un Centru de plasament vor primi suport pentru a trăi independent

13 fete dintr-un Centru de plasament vor primi suport pentru a trăi independent

13 fete de la Centrul de plasament pentru copii cu dizabilități din Hîncești vor primi suport pentru a trăi independent în comunitate.

Acest lucru a devenit posibil în cadrul unui proiect lansat luni, 24 septembrie, cu suportul Fundației irlandeze Siol și implementat de Asociația Obștească „Parteneriate pentru fiecare copil” și Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, transmite IPN.

În cadrul proiectului, „Susținerea fetelor cu dizabilități plasate în instituțiile rezidențiale de a fi îngrijite în medii familiale, educaționale și comunități sigure”, vor fi procurate case în comunitate, în fiecare dintre care vor fi amplasate 3-4 persoane cu dizabilități. Cu ajutorul și sub îndrumarea asistentului social comunitar, persoanele cu dizabilități vor învăța să fie independente, să aibă grijă de gospodărie, să interacționeze cu vecinii și sătenii. Valoarea proiectului este de 500 de mii de euro.

Potrivit secretarului de stat al MSMPS, Viorica Dumbrăveanu, drepturile persoanelor cu dizabilități trebuie respectate. Ele trebuie să fie parte a societății, iar Republica Moldova este angajată plenar în realizarea respectivului deziderat.

Președintele Fundației Siol, Eduard Dunne, a menționat că Irlanda este un model de succes în dezinstituționalizarea persoanelor cu dizabilități și va depune toate eforturile pentru ca în Moldova persoanele cu dizabilități să fie integrate pe deplin în societate.

La Centrul de plasament pentru persoane cu dizabilități din Hîncești sînt 200 de fete. Obiectivul Programului Național de dezinstituționalizare a persoanelor cu dizabilități intelectuale și psihosociale este de a dezinstituționaliza circa 60% din numărul de beneficiari din sistemul rezidențial pentru un trai independent în comunitate.


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load