X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

11 defileuri din Moldova care trebuie văzute

21 iun. 2023,, 03:31   Societate
3593 0

Astăzi vom relata despre cele mai frumoase colțuri ale țării noastre. În studiul nostru vom vorbi despre defileuri în care pot fi auzite sunete de harpă, pot fi văzute amfiteatre stîncoase și peisaje extraordinare ale Moldovei.

Defileul este o vale de munte adîncă, cu pante abrupte inaccesibile. El se formează acolo unde rîul traversează un lanț muntos, o culme sau o regiune de podiș înalt, constituită din roci mai dure. Spre deosebire de canion, defileul nu este complet ocupat de rîu (cealaltă parte a fundului de multe ori este împădurită), astfel încît defileul deseori constituie o cale naturală de trecere între munți.

Defileul Trinca

Satul Trinca este un sat vechi moldovenesc, aflat la 10 km de orașul Edineț și cunoscut prin faptul că aproape de el, chiar dincolo de defileul Trinca, se află o carieră din care se extrage cel mai bun var din Moldova. Chiar la marginea localității, de-a lungul albiei rîului Draghiște se întinde cel mai mare defileu din Moldova, între două recife de toltre. Lățimea lui la punctul său cel mai larg este de 250 m. Lungimea defileului este de aproximativ 1 km, înălțimea pantelor abrupte – de aproximativ 120-140 de metri. De pe pantele defileului se deschide o vedere frumoasă a satului, iar de pe partea opusă se vede cariera de calcar și zona cu numeroase cuptoare de obținere a varului.

Continuarea articolului citiți pe moldovenii.md.

2
0
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?