X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

10 milioane de dolari pentru reforma învăţămîntului din Republica Moldova

14 apr. 2018,, 14:45   Societate
4019 0

La 22 decembrie 2017 prin decret prezidențial au fost iniţiate negocierile asupra proiectului Acordului de finanţare (Finanţare Adiţională pentru Proiectul Reforma Învăţămîntului în Moldova) dintre Republica Moldova şi Asociaţia Internaţională pentru Dezvoltare, iar la 1 februarie 2018 Președintele Republicii Moldova Dodon Igor a dispus semnarea acestui Acord.

Ca urmare, Guvernul a aprobat ieri un proiect de lege privind ratificarea Acordului de finanţare dintre Republica Moldova şi Asociaţia Internaţională pentru Dezvoltare, scrie MOLDPRES.

Implementarea acordului va permite continuarea reformelor în domeniul educației, pentru îmbunătăţirea calităţii şi eficienţei învăţămîntului primar şi secundar general. În particular, mijloacele vor fi utilizate pentru modernizarea infrastructurii şcolare - dotarea a 160 de instituţii de învăţămînt cu laboratoare şcolare şi echipament IT, precum și dotarea a 100 de școli cu materiale şi echipament necesar pentru instruirea elevilor cu dizabilități și cu cerințe educaționale speciale.

Totodată, vor fi evaluate și ajustate programele de formare, inclusiv privind sensibilizarea de gen și educația incluzivă, va fi îmbunătățită pregătirea cadrelor didactice de sprijin care lucrează cu elevii cu cerințe speciale, vor fi dezvoltate capacitățile autorităților naționale de profil și va fi testat un nou mecanism de finanțare a instituțiilor preșcolare.

Acordul prevede realocarea a 1,7 milioane de dolari pentru renovarea a două școli de circumscripție. Inițial, resursele financiare erau prevăzute pentru implementarea unui nou sistem de salarizare a directorilor de școală și a cadrelor didactice.


Proiectul „Reforma Învăţămîntului în Moldova” este finanțat de Banca Mondială, prin intermediul Asociaţiei Internaționale de Dezvoltare. Acesta este implementat în perioada aprilie 2013 – iunie 2020 și este structurat în trei componente: îmbunătățirea calității educației, optimizarea sectorului educațional și consolidarea capacităților Ministerului Educației, Culturii și Cercetării în monitorizarea reformei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?