COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 849 435 INFECTAȚI 328 000(+906)   TRATAȚI 306 269     DECESE 7497(+38)   Mai multe detalii
Preşedintele stiri: 2955
Puterea stiri: 6784
Coronavirus stiri: 7608

Zdob și Zdub a prezentat o piesă pe versurile lui Alecsandri

25 mai. 16:45   Showbiz
1899 0

Pe canalul de YouTube al trupei moldovenești etno-rock Zdob Și Zdub, a apărut un nou videoclip - piesa "Miorița" pe versurile lui Vasile Alecsandri.

Piesa "Miorița" a fost lansată pe albumul "Bestiarium" în 2019. Un fragment din balada populară "Miorița" a scriitorului moldovean Vasile Alecsandri, s-a încadrat perfect în muzica lui Mihai Gîncu. Trupa a reușit să înregistreze un concert cu ocazia prezentării noului album înainte de începutul pandemiei și anularea spectacolelor din întreaga lume. Zdob Și Zdub nă oferă posibilitatea de a viziona înregistrarea interpretării live al acestei opere meditative.

Roman Iagupov, liderul trupei Zdob Și Zdub, a menționat că ideea piesei îi aparține prietenului său — regizor de montare Serghei - cînd au lucrat împreună la înregistrarea concertului cu ocazia împlinirii de către trupă a 20 de ani de la formare, care a avut loc în parcul Dendrariu din Chișinău în 2015.

"Serghei s-a oferit să transfere poezia "Miorița" în versiunea scriitorului și poetului Vasile Alecsandri pe muzica noastră de autor și să o înregistreze. Cînd scriam noul album la Oituz (în Carpații Românești), aveam cu mine o carte — o colecție sovietică de diverse lucrări moldovenești, am început să citesc textul monumentului literar, iar Mihai a ales rapid și a programat biții. În rezultat am obținut o baladă mistică, minimalistă. Ah, acest moment în care creezi, compui în călătorie - scoți din adîncul memoriei impresiile acumulate, diferitele sunete care au sunat în jur. Așa s-a întîmplat și de data asta. Ne-am amintit de călătoriile de pe insulele grecești, în special călătoria pe Samotraki, nopțile polifonice fierbinți de vară, zgomotul oilor și caprelor, sunetul clopotelor lor. Este o bijuterie a folclorului balcanic. Muzicienii trupei sînt fericiți să lucreze cu opera!", a subliniat Roman Iagupov.

0
Recomandă:

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Adăuga comentariu

Care, după părerea dvs., ar fi acțiunile necesare pentru ca Republica Moldova să depășească cît mai repede criza energetică?
🔽🔽