TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

MAI multeminimizează

Jim Steinman, compozitor pentru Meat Loaf, Bonnie Tyler şi Celine Dion, a murit

Jim Steinman, compozitor pentru artişti ca Meat Loaf, Bonnie Tyler şi Celine Dion, premiat cu Grammy, a murit la vîrsta de 73 de ani, potrivit BBC.

Fratele lui a declarat pentru Associated Press că Steinman a murit pe 19 aprilie, din cauza unui blocaj renal, după ce a fost bolnav mai mult timp. Cunoscut pentru producţiile flamboaiante, Steinman a cunoscut cel mai mare succes împreună cu artistul rock Meat Loaf. Albumul lor din 1977, „Bat Out Of Hell” - care cuprinde piese precum „You Took The Words Right Out Of My Mouth” şi „Two Out Of Three Ain't Bad” - este unul dintre cele mai populare din toate timpurile, cu peste 50 de milioane de copii vîndute la nivel mondial. Producţiile exagerate au fost deseori imitate, iar Steinman a mai făcut o încercare în 1993, cu „I'd Do Anything For Love (But I Won't Do That)”, single ce a ajuns pe primul loc în numeroase topuri.

Ulterior, a cîştigat un Grammy pentru albumul anului - „Falling Into You” (Celine Dion) - şi a lucrat cu Andrew Lloyd Webber pentru musicalul „Whistle Down The Wind”, care a debutat pe West End în 1998. Trilogia „Bat Out Of Hell” a fost transformată în musical în 2017, toate cîntecele fiind semnate de Steinman. Deşi criticii au dispreţuit deseori stilul lui extravangant, compozitorul nu s-a lăsat influenţat: „Dacă nu exagerezi, cum vei vedea vreodată ce este de cealaltă parte?”. Cînd a fost inclus în Songwriters Hall Of Fame în 2012, Meat Loaf a spus: „Nu există vreun compozitor ca el. Nu l-aş putea răsplăti vreodată. A fost o influenţă atît de mare, de fapt cea mai mare influenţă în viaţa mea şi am învăţat atît de multe de la el încît nu există vreun mod în care l-as putea răsplăti”. Între piesele celebre compuse de el se numără „Holding Out For A Hero” - Bonnie Tyler, „Read 'Em And Weep” - Barry Manilow, „Making Love Out Of Nothing at All” - Air Supply şi duetul Cher - Meat Loaf „Dead Ringer For Love”.

Născut şi crescut în New York, Jim Steinman şi-a început cariera în teatrul muzical, în 1968, cînd a scris coloana sonoră pentru o producţie universitară după Bertolt Brecht. A continuat cu muzica originală pentru „The Dream Engine”, în care a şi jucat. Spectacolul a atras atenţia unui producător de pe Broadway, care i-a oferit o slujbă la Public Theater din New York după absolvire. Aici a lucrat la cîteva proiecte, iar primul mare succes a fost înregistrat cînd Yvonne Elliman a înregistrat piesa lui „Happy Ending” pentru albumul ei din 1973, „Food of Love”. În acelaşi an, un actor pe nume Marvin Lee Aday a venit la o audiţie pentru musicalul lui Steinman „More Than You Deserve”. Cei doi s-au împrietenit şi, după ce Aday şi-a schimbat numele în Meat Loaf, au început să lucreze la proiectul „Bat Out Of Hell”, care a fost respins de patru case de discuri. Lansat într-un final în 1977, a devenit imediat un succes în Regatul Unit şi Australia. SUA au urmat în acelaşi an, după ce Meat Loaf a cîntat la „Saturday Night Live”. În ciuda succesului albumului, Steinman a susţinut că cel mai bun cîntec al lui este „Total Eclipse Of The Heart”, interpretat de Bonnie Tyler.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


MAI multe

Sondaj Toate

load