TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Interpretul de muzică populară Arsenie Botnaru își sărbătorește cea de-a 70-a aniversare

Cîntărețul de muzică populară Arsenie Botnaru, Maestru în Artă, deținător al Ordinului ”Gloria Muncii” a împlinit astăzi 70 de ani, informează moldpres.md.

S-a născut la 31 octombrie 1950, în satul Sureli (în prezent - Chetrosu), raionul Drochia. În anul 1966, a susținut examenele de admitere la Școala Pedagogică din orașul Soroca și a devenit studentul acesteia, specialitatea − lucrător muzical.

În 1970 este student la Institutul de Stat al Artelor „Gavriil Muzicescu” (în prezent – Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice). Fiind, student a cîntat în cadrul Orchestrei de muzică populară „Mărțișor”, după care a activat în orchestra „Veselia”.

Pe parcursul anilor, a colaborat cu Orchestra de muzică populară „Folclor” cu care a imprimat la companiile „Melodia” și „Electrecord” trei discuri gigant cu titlurile: „Satule, grădină dulce” (în duet cu Maria Sarabaș), „Eu mă uit în sat cu dor”, „Așa-i jocul în Moldova” și un disc cu orchestra „Veselia”. În total, a înregistrat în fondurile Radioteleviziunii circa 300 de cîntece.

De asemenea, a lansat peste 20 de casete și CD-uri și două filme muzicale: „Te-am lăsat, sătucul meu” și „La Nistru, la mărgioară”, a avut patru serate de creație. Recent, la cei 70 de ani ai săi, a înregistrat cu Orchestra ”Rapsozii Moldovei”, condusă de Vitalie Dorin, CD-ul ”Tot cu cîntecul în gînd”.


A concertat în multe țări ale lumii – Nicaragua, Vietnam, Canada, Finlanda, Germania, Bulgaria, Polonia, Austria, Franța, România ş.a.

Începînd cu anul 1995 și pînă în 2018, activează în cadrul ansamblului de cîntece și dansuri „Plai moldovenesc”.

Este laureat al concursurilor republicane și internaționale, al festivalurilor mondiale de la Moscova – 1985, Montreal și Quebec – 1990. În Vietnam i s-a decernat „Ordinul Prieteniei”.

Prin decretele Președintelui Republicii Moldova i s-a conferit titlul onorific „Maestru în Artă” – 1995 și ordinul „Gloria Muncii” 2000.

Ministerul Afacerilor Interne l-a decorat în 2005 cu Crucea „Pentru Merit”, clasa II.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load