Criza energetică stiri: 1635
Cutremure stiri: 271

Interpretul Alexandru Lozanciuc împlinește 70 de ani

27 dec. 2020,, 13:30   Showbiz
9523 0

Cunoscutul cîntăreț de muzică ușoară și populară Alexandru Lozanciuc, Artist al Poporului, a împlinit astăzi 70 de ani și 45 de activitate.

Solicitat de agenție, cîntărețul a spus că-și va sărbători ziua de naștere în sînul familiei, împreună cu prietenii. ”Dimineață vor veni colindătorii, transmite Moldpres.

Seara, la ora 18.00, va fi transmis un concert aniversar la un post privat de televiziune, iar la 22.50 – un spectacol de sărbătoare la postul public de televiziune.

Vor fi interpretate și piese compuse de mine. Am scris textele și muzica la circa 300 de piese, care sînt interpretate astăzi în limbile moldovenească, franceză, rusă și ucraineană în Europa și Asia”, a precizat cunoscutul cîntăreț.

Alexandru Lozanciuc s-a născut la 27 decembrie 1950 în satul Ghica Vodă (astăzi – Miciurin), raionul Drochia. În anii 1972-1976 și-a făcut studiile la Școala medie de muzică ”Ștefan Neaga” (astăzi – Colegiul de muzică ”Ștefan Neaga”) cu Galina Sandu (canto), iar în 1975-1981 – la Institutul de Arte ”G. Musicescu” din Chișinău, specialitatea cîntăreț de operă, cu Tamara Ciobanu.


În anii 1981-1992 a fost solist al Orchestrei de muzică populară „Folclor”, apoi al Orchestrei de estradă a Companiei „Teleradio-Moldova”.

În 1989 s-a lansat cu numeroase piese de muzică ușoară care au devenit șlagăre. Timp de trei decenii a înregistrat 14 discuri cu cele mai frumoase melodii, multe inspirate din folclor - „Vine mama la fecior”, „Viața omului”, „La nunta moldovenească”, „Rugă”, „Bună ziua, mamă, tată”, „O melodie de noroc”, „Nunta de argint”.

A semnat și lucrarea „Taina destinului”, un roman autobiografic în două volume, dedicat memoriei Tamarei Ciobanu (Chişinău, 1997), iar în 2010 a editat placheta de versuri „Megaplan din viața mea: cîntecul şi dragostea”. De asemenea, a compus piese pentru Ionel Istrati (”Numai, numai”), Mariana Șura (”Mama”, ”Evelina” și ”Roze, roze”) și alți interpreți.

De-a lungul anilor, Alexandru Lozanciuc a susținut numeroase turnee internaționale în Japonia, SUA și Europa. Este laureat al Festivalului Internațional de la Berlin (1976) și al Concursului de muzică ușoară de la Soci (1982). A cîntat piese pe versurile lui Dumitru Matcovschi, Grigore Vieru, Iulian Filip, Simion Ghimpu ș.a. Este membru al Uniunii Muzicienilor din R. Moldova. În 1990 i-a fost conferit titlul ”Artist Emerit”, iar în 2009 – cel de ”Artist al Poporului”. În 2000 a fost decorat cu „Ordinul Republicii”

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

În care categorie de vulnerabilitate ați fost plasat după înregistrarea pe compensatii.gov.com?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав