X 
Criza energetică stiri: 1775
Cutremure stiri: 389
Eurovision stiri: 424

Compozitorul Ghenadie Ciobanu: „În 2022, am scris mai multe creații muzicale”

23 dec. 2022,, 06:00   Showbiz
1071 0

Anul 2022 a fost unul prolific în plan profesional pentru compozitorul Ghenadie Ciobanu, atît în aspectul creației, cît și în cel al prezențelor naționale și internaționale, informează MOLDPRES

Astfel, pe parcursul anului 2022, autorului i-au apărut următoarele creații: „Concertino” pentru 11 instrumentiști, „Expanding Space” nr.2 pentru acordeon, „Duhul toamnei” pentru soprano, clarinet și percuție, „Die Widmung”, pentru clarinet, „Entering into Silence”, pentru violoncel, „Melodia copilăriei”, pentru bariton, două piese pentru cvartetul de coarde, alte lucrări, conform afirmațiilor compozitorului, fiind în procesul de apariție.

Potrivit sursei citate, Orchestra Simfonică a Filarmonicii „Moldova” din Iași, condusă de dirijorul Matei Pop, a interpretat creația simfonică „Dans cu focuri pe zăpadă”, în concertul de Anul Nou. Două creații ale compozitorului au fost interpretate în premieră absolută în cadrul Festivalului „Mărțișor”: „Simple poeme ale ființării” pentru fagot și orchestră simfonică și „Expanding Space” nr.2. În cadrul spectacolului muzical de inaugurare a stagiunii filarmonice a fost interpretată creația „Cîntări orientale. Închinare lui Dimitrie Cantemir”, iar în concertul dedicat Zilei Internaționale a Patrimoniului a fost cîntată lucrarea „Dans cu focuri pe zăpadă”. Creația „Duhul toamnei” a avut premiera absolută, iar „Spirits of Bards” – premiera chișinăuiană, în cadrul Festivalului Internațional „Zilele Muzicii Noi”. Premierele altor două piese au avut loc on line: „Die Widmung” a fost interpretată de clarinetistul german Thorsten Gubatz în Muenster, Germania, iar „Melodia copilăriei” - de către baritonul Alexei Digore în Chișinău.

În cadrul Dialogului Intercultural Republica Moldova – Azerbaidjan, pianista Saida Taghi-zade a interpretat lucrarea „Le reve”. Mai multe lucrări semnate de Ghenadie Ciobanu au fost difuzate pe parcursul anului 2022 de către posturile de radio din Ljubljana, București, Iași, Brașov, iar creația „Cvartet de coarde” s-a învrednicit de Premiul „Gheorghe Neaga” la Concursul de Compoziție și Muzicologie al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din Moldova. Creațiile compozitorului Ghenadie Ciobanu sînt solicitate pentru a fi interpretate în cadrul concertelor și festivalurilor în anul 2023. Astfel, lucrările „Meditation And Games”, „Genesis”, „The Games of Reflected Light” sînt programate pentru interpretare în luna mai, în orașul canadian Couburg, creația Concertino pentru 11 instrumentiști va fi cîntată în Franța, „Entering into Silence” – în Germania.

Compozitorul Ghenadie Ciobanu s-a născut la 6 aprilie 1957, în satul Brătuşeni, raionul Edineţ. A absolvit Şcoala medie de muzică „Ştefan Neaga” din Chişinău (1977), clasa pian, Institutul Muzical-Pedagogic „Gnesin” din Moscova, Facultatea de pian (1982), Conservatorul „Gavriil Musicescu” din Chişinău, clasa compoziţie cu profesorul V. Zagorschi (1986), Academia Europeană de Teatru muzical din Thurman (Germania), cursuri de management (1992) și Academia de Administrare Publică pe lîngă Guvernul Republicii Moldova, specialitatea relații internaționale (2002).


În calitate de compozitor, Ghenadie Ciobanu a semnat peste o sută de lucrări în genurile: operă, musical, simfonic, concertant, muzică de cameră, corală, de teatru și film. Este deținător de premii şi distincții naționale şi internaționale, printre care: ordinul „Steaua României în grad de Comandor” (2000); Premiul Național al Republicii Moldova (1998); titlul onorific Maestru în Artă (1999); titlul onorific Doctor Honoris Causa al Academiei de Muzică ”Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca (1997); ordinul „Gloria Muncii” (2010) Medalia ”Dimitrie Cantemir” a Academiei de Științe a Moldovei (2013) ș.a.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ar trebuie să fie interzisă în Chișinău depășirea limitei de viteză de 30 km/h?
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий