Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

„Colinda” lui Iacob Burghiu. Filmul cu destin trist și interpretare originală revine pe marele ecran

11 apr. 2013,, 13:59   Showbiz
5076 0

Foto: noi.md

În perioada 29 martie – 11 aprilie, la Chișinău a avut loc Gala filmului moldovenesc „Amprentele Memoriei”, organizat de Uniunea Cineaștilor din Moldova (UCM) și Studioul „Moldova-film” în preajma Congresului XI al UCM.

Printre imaginile de istorie a cinematografiei moldoveneşti oferite publicului, s-a regăsit și filmul regizorului Iacob Burghiu„Colinda”, care revine pe marele ecran pentru a doua oară de la momentul lansării, în 1969.

În opinia cineastului Dumitru Olărescu, „filmul „Colinda” a avut un destin trist, pentru că regizorul acestuia a ales o interpretare foarte originală. Din punct de vedere al conținutului, filmul e o baladă, dar ca realizare, din punct de vedere cinematografic, e făcut în estetica documentarului.

Această simbioză a trezit interesul cineaștilor, însă nu şi organelor ideologice, care nu l-au acceptat. De ce? Pentru că în acei ani se făceau filme despre război cu totul în altă cheie: filme cu bombardamente și ostași victorioși.

Iacob Burghiu a făcut un film aparte, dacă luăm istoria filmului documentar și de ficțiune, care tratează «fenomenul belic». O mamă care își așteaptă 4 feciori. Îi așteaptă, știind că nu o să vină niciodată. Îi așteaptă în felul ei, așa cum așteaptă o mamă în părțile noastre. În jurul acestei colinzi se adună oamenii satului așteptîndu-i și ei. E o atmosferă realizată foarte interesant: o stare grea cu poezie, nostalgie, durere și tristețe. La starea aceasta a lucrat mult și operatorul filmului Ivan Pozdneakov.

Filmul n-a fost acceptat și de aceea prea puțină lume a văzut acest film, mai ales tinerele generații, care n-au idee că există acest film.

După lansarea filmului „Colinda”, această estetică a documentarului s-a afirmat în cinematografia spațiului ex-sovietic și mai ales în Europa. Au apărut mai multe filme, dar vreau să subliniez faptul că „Colinda” este unul din primele filme făcute în estetica documentarului, care a sporit verosimilul, a făcut să se apropie de starea reală și cu asta filmul e interesant”.

Filmul „Colinda” a fost realizat la studioul „Telefilm-Chișinău” în anul 1969, fiind lucrarea de diplomă a cineastului Iacob Burghiu din timpul studiilor la Facultatea de Regie a Institutului de Cinematografie (VGIK) de la Moscova – studioul lui Igor Talankin.

Filmările au avut loc în zona Cernăuților cu participarea a unui singur actor profesionist și populației băștinașe.

După lansare, filmul nu a avut acces pe ecran timp de 20 ani.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?