Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Catastrofă ecologică în nordul țării: Am putea rămîne fără cel mai mare rîu (VIDEO)

23 sep. 2020,, 05:03   Societate
13195 0

Vizitele în orașul Soroca nu mai sînt atît de plăcute ca odinioară, vinovați de acest lucru făcîndu-se chiar oamenii, care locuiesc acolo.

Mergînd într-o expediție pe rîul Nistru, membrii fundației pentru Dezvoltare Ecologică „Ecodava” au descoperit că apa acestui rîu a căpătat o culoare gălbuie-cenușie cu miros neplăcut și asta din cauza că aici se revarsă apa de canalizare din oraș.

Intervievat de Noi.md, președintele „Ecodava”, Igor Sîrbu, afirmă că această problemă există de zeci de ani, doar că nimeni nu întreprinde nimic, fiind mereu în căutare de soluții.

„Este foarte regretabil faptul că zeci de ani această problemă și nu au reușit să găsească soluția. Se vede că nu este prioritară problema”, a declarat Sîrbu.

Potrivit președintelui „Ecodava”, astfel de probleme pe rîul Nistru mai sînt și la Rezina, Dubăsari sau chiar Tiraspol. Această neglijență, spune Sîrbu, duce nu doar la distrugerea ecosistemului, dar și la dispariția peștelui din acest rîu. La fel, oamenii care se aprovizionează cu apă din rîul Nistru riscă să sufere de diferite boli.


„Starea mai multor rîuri de la noi din republică este catastrofală și sîntem siguri că dacă nu se vor lua anumite inițiative, rîul Nistru va ajunge să aibă soarta rîului Bîc. Solicităm autorităților, Guvernului, parlamentarilor să ia atitudine pentru a soluționa problema stației de epurare nu doar la Soroca, dar și în alte orașe. Există și o sumedenie de gunoiști autorizate sau neautorizate pe malurile rîurilor, care, pe timp de ploaie, duc în rîuri plasticul și sticlele, iar pe timp de vînt sînt împrăștiate pungi din plastic pe cîmpuri, ceea ce înrăutățește și mai mult situația ecologică”, a adăugat Igor Sîrbu.

De cealaltă parte, viceprimarul orașului Soroca spune că știe despre existența acestei grave probleme și se dorește construcția unei stații de epurare moderne, care ar duce la ameliorarea situației în zonă.

Nistrul este un rîu care izvorăște în Carpații ucraineni în apropiere de granița cu Polonia și se varsă în Marea Neagră. Pe o scurtă porțiune marchează granița dintre Ucraina și Republica Moldova, după care intră în Republica Moldova. Acesta are o lungime de 1.362 km. În cursul inferior valea rîului se lărgește, atingînd 16–22 km la vărsarea în liman.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?