X 
Criza energetică stiri: 1588
Cutremure stiri: 271
Preşedintele stiri: 3389

Un nou studiu ar fi găsit un tratament „spectaculos” pentru boala Lupus

23 sep. 05:00   Sănătate
1852 0

Cinci pacienți cu Lupus și-au văzut boala dusă în remisiune după o singură perfuzie de celule imune modificate, într-un mic studiu care împrumută din terapia împotriva cancerului pentru a valorifica propriile celule ale pacienților în vederea tratării afecțiunii autoimune.

Oamenii de știință califică rezultatele ca fiind „spectaculoase” și „incredibil de interesante”, afirmînd că descoperirile ar putea anunța o nouă eră de gestionare a bolilor autoimune care, la fel ca și cancerul, sînt, în mod notoriu, greu de tratat.

Lupus este o afecțiune care durează toată viața și care, în cel mai rău caz, cauzează leziuni ale organelor pe lîngă dureri articulare și afectează aproximativ 1 din 1.000 de persoane, majoritatea femei de vîrstă fertilă.

La fel ca multe alte boli autoimune, cauzele profunde ale lupusului rămîn un amestec neclar de factori genetici și de mediu.

Simptomele, cum ar fi inflamația, sînt tratate în mod obișnuit cu unele cure de steroizi și medicamente imunosupresoare care subjugă elementele care cauzează boala, dar nu reușesc să le elimine.


O singură perfuzie de celule imune modificate, cheia pentru stoparea bolii?

Acest lucru s-ar putea schimba, totuși, dacă rezultatele promițătoare ale unui nou studiu condus de reumatologul Georg Schett de la Universitatea din Erlangen-Nürnberg, Germania, pot fi reproduse pentru a „reseta” în siguranță sistemul imunitar al mai multor pacienți cu Lupus.

Inspirați de succesul terapiilor pe bază de celule numite terapii cu celule T cu receptori de antigen chimeric (CAR), care au dat rezultate uimitoare în cazul cancerelor de sînge, cercetătorii au testat metodic dacă abordarea ar putea funcționa și în cazul lupusului – testînd terapia mai întîi pe șoareci, apoi pe un pacient, iar acum pe alți patru.

Terapiile CAR-T funcționează prin recoltarea celulelor imunitare ale unui pacient și ingineria acestora pentru a recunoaște și distruge celulele necorespunzătoare, fie că sînt celule canceroase sau alte celule imunitare, atunci cînd sînt infuzate înapoi în organism.

În cazul acestui studiu, terapia a fost concepută pentru a vîna grupurile de celule B defecte, în special cele care prezintă o proteină de suprafață celulară numită CD19, care, la persoanele cu Lupus, produce autoanticorpi care se atașează în mod greșit de propriile celule ale organismului.

Ar putea fi pacienții vindecați?

Urmînd ordinele, sistemul imunitar se grăbește să atace acele țesuturi, deteriorînd organele și provocînd dureri articulare, oboseală și erupții cutanate, scrie ScienceAlert.

Testele de sînge au arătat că terapia unică a eliminat celulele B greșite ale pacienților fără a provoca efecte secundare semnificative, după care autoanticorpii care cauzează boala au scăzut sub nivelurile detectabile. De asemenea, simptomele pacienților s-au ameliorat atît de mult încît, cîteva luni mai tîrziu, nu mai aveau nevoie să ia medicamentele pe care le luau cîndva pentru a-și gestiona afecțiunea.

Deși este prea devreme pentru a spune dacă pacienții sînt vindecați și prea devreme pentru a spune ce parte din pacienții cu lupus ar răspunde la tratament, descoperirile sînt încurajatoare.

Cei cinci pacienți (patru femei și un bărbat) au fost în remisie între 5 și 17 luni, iar în acest timp, boala lor nu a recidivat în ciuda unei reapariții a celulelor B la cîteva luni după tratament.

În mod crucial, aceste celule B nou create nu au produs autoanticorpii pe care îi produceau predecesorii lor disfuncționali, astfel încît cercetătorii suspectează că au reușit într-adevăr să repornească sistemul imunitar al pacienților – deși timpul va spune acest lucru.

Studiul a fost publicat în revista Nature Medicine.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

În care categorie de vulnerabilitate ați fost plasat după înregistrarea pe compensatii.gov.com?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав