X 
Coronavirus stiri: 8217
Obiectiv european stiri: 320
Criza energetică stiri: 964

Un medic gastroenterolog a numit primul semnal al afecțiunii pancreatice

29 iun. 03:30   Sănătate
1116

"Pancreatita cronică este o boală periculoasă, iar pancreatita acută este fatală, deci este important să recunoaștem primele semne ale bolii la timp și să ne agresăm la medic, deoarece problema se înrăutățește foarte repede", a avertizat Serghei Vealov, candidat în științe medicale, gastroenterolog, hepatolog.

După cum a menționat medicul, principalul simptom al pancreatitei în versiunea "clasică" este durerea care are proprietatea de a se deplasa de la abdomen spre spate. În cele mai multe cazuri, ea nu dispare la administrarea analgezicelor, transmite Noi.md.

"În viață, noi nu vedem întotdeauna exemple clasice: de multe ori durerea apare doar în spate sau în abdomen, dar nu se deplasează deloc în spate, ci se menține doar lîngă buric sau se duce puțin spre stînga sau spre dreapta", a explicat gastroenterologul pe contul său Instagram.

Dacă durerea este mare, atunci nu trebuie să verificați nimic. În acest caz, trebuie să contactați un specialist cît mai curînd posibil sau să chemați ambulanța.

"Și dacă problema este deja de lungă durată, atunci trebuie să verificați pancreasul prin analiză și să înlăturați inflamația acestuia", a menționat medicul, adăugând că ar trebui să înlăturați la timp pietrele, cheagurile, suspensiile din vezica biliară, să o stratați de colecistită și dischinezie pentru a preveni pancreatita acută.


Medicul a reamintit că este extrem de periculos pentru pancreas dacă omul combină o cantitate mare de alcool și alimente grase. Toate acestea sînt agravate de fumat.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Experții vorbesc despre un posibil deficit de apă în Moldova. Ce ar trebui să facem?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав