COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 931 474   INFECTAȚI 362 433(+107)   TRATAȚI 346 629      DECESE 9069(+15)   Mai multe detalii 
Preşedintele stiri: 3012

Un medic endocrinolog a avertizat asupra pericolului consumului excesiv de vitamina D

19 sep. 00:00   Sănătate
2115 0

Vitamina D nu trebuie consumată fără supravegherea unui specialist, deoarece în cantități excesive poate duce la consecințe nedorite, inclusiv hipercalcemie.

Despre acest lucru a anunțat pentru Izvestia medicul endocrinolog, nutriționist la СМ-Клиника, candidat în științe medicale, Oxana Mihaleva.

Ea a spus că vitamina D ajunge în organism cu alimente și este, de asemenea, sintetizată în piele sub influența soarelui. De asemenea, o cantitate mică de această vitamină se găsește în produsele alimentare — pește, ouă, unt.

"Cu toate acestea, utilizarea necontrolată a preparatului poate duce la consecințe negative. În primul rînd, este vorba despre hipercalcemie — o afecțiune în care se acumulează prea mult calciu în sînge, drept urmare el se depune în țesuturile moi, rinichi și pereții vaselor de sînge. În plus, excesul de vitamina D se poate manifesta prin greață, vomă, precum și iritabilitate crescută, excitabilitate și tulburări de somn", a explicat Mihaleva.

Această afecțiune, în special, poate duce la formarea pietrelor la rinichi, precum și la un risc crescut de fracturi osoase, a adăugat ea. La femeile gravide, supradozele de vitamina D sînt deosebit de periculoase, deoarece acest lucru poate provoca patologie la făt și boli ale sistemului osos la nou-născut. Prin urmare, Mihaleva nu recomandă administrarea vitaminei D fără supravegherea medicului.

0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Adăuga comentariu

Guvernul anunță că există un deficit de personal în structurile de stat. În opinia dvs., cum am putea rezolva această problemă?
 X