X 
Transnistria stiri: 1421
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3991

Totul nu este atît de rău în sistemul nostru de sănătate

16 noi. 2020,, 10:05   Sănătate
4957 0

Îndemn către cetățeni din partea unei persoane care a învins lupta grea cu COVID-19.

Toți cetățenii Moldovei, care încă nu au fost atinși de boala grea Covid-19, trebuie să aibă grifă de ei, de cei dragi și de cei din jur, pentru că nu se știe cum va reacționa organismul lor și ce se va întîmpla cu cei dragi pe care îi pot infecta.

Un astfel de apel a fost făcut de unul dintre compatrioții noștri Alexandru Cojocari, care face activ sport, povestind pe pagina sa de pe rețelele de socializare istoria luptei grele și dureroase cu COVID-19, transmite Noi.md.

El a menționat că petrecut 21 de zile lungi în spitale, inclusiv la reanimare. "A fost Covid. A fost greu și dureros. Dar totul s-a terminat", a scris Alexandru Cojocari.

Omul a recunoscut că, atunci cînd au apărut primele simptome ale bolii, el a crezut că va trece și va avea o formă ușoară, deoarece organismul său este sănătos, nu are boli cronice, el merge la munte, duce un stil de viață activ, nu are obiceiuri proaste.
"Nu mi-a mers. Nu a fost atît de simplu. Primul simptom a fost o durere în gît. A doua zi a apărut temperatura 37,5, slăbiciune, dureri în organism. Am înțeles deja că m-am îmbolnăvit de COVID și am decis să nu mă auto-tratez și am sunat la ambulanță. Am fost dus la Centrul COVID de la Moldexpo, unde am făcut teste, o radiografie. Rezultatul a fost pozitiv, iar radiografia a arătat deja debutul unei pneumonii virale și medicii mi-au recomandat spitalizarea, deși am putut refuza și să mă tratez la domiciliu. Am fost de acord și am fost dus la Spitalul Municipal nr.2. Pînă seara, temperatura a crescut la 38,5, dar simțeam ca 40 C. Am avut gripă înainte, dar această boală e mai rea decît gripa. Medicamente pentru coronavirus nu există și toate tratamentele se bazează pe terapia de întreținere, în speranța că organismul va lupta cu virusul. De două ori pe zi picurători, diferite injecții. După două zile, temperatura s-a normalizat. Se părea că gata, mă însănătoșesc, dar după o zi din nou a apărut temperatură și așa de mai multe ori. Pînă în a 12-a zi a bolii am avut temperatura de 39,8, pneumonie bilaterală cu o afecțiune de 50-75%, saturația cu oxigen al sîngelui - de 85%, mască cu oxigen permanent, pentru a menține saturația oxigenului la nivel de 95%", a scris Alexandru Cojocari.

El a menționat că cel mai greu a fost să respire.


Potrivit lui, în a doua zi de reanimare temperatura a revenit la normal și după aceea nu a mai crescut. Organismul a învins coronovirusul. A rămas să tratez pneumonia. Cîte puțin respirație a început să se normalizeze.

În timpul bolii a slăbit 6 kg. A pierdut masa musculară. Picioarele au devenit ca chibriturile. Slăbiciune și oboseală. O plimbare de 15 minute a devenit epuizantă și necesita odihnă. Tratamentul pe termen lung cu antibiotice a dus la probleme grave ale intestinului. Ficatul și rinichii trebuie să fi suferit și ei. În față este o perioadă lungă de recuperare și nu se știe încă cu ce consecințe va rămîne organismul meu", a scris Alexandru Cojocari.

El a vorbit separat despre spitale și personalul medical, subliniind că nu totul este atît de rău în sistemul nostru de sănătate.

"Reanimarea în Spitalul Republican se află într-o unitate nouă și este echipată cu cel mai nou și mai avansat echipament. Secțiile în spitalul nr. 2 și Spitalul Republican unde am fost internat sînt bine echipate, renovate, curate. În saloane de două ori pe zi se face curățenie umedă. Paturile și saltelele sînt normale, cearșaful este curat, care era schimbat o dată pe săptămînă. Mîncarea este bună. Întregul personalul medical purta mereu costume de protecție, mănuși, măști, viziere, întotdeauna era foarte politicos, prietenos și mereu pozitivi. În tot timpul aflării în spital nu am cheltuit nici un leu. Totul a fost absolut gratuit. Vreau să exprim o mare recunoștință tuturor profesioniștilor din domeniul medical care se află pe prima linie a luptei împotriva Kovid și să le urez sănătate, putere și să rămînă mereu pozitivi", a menționat bărbatul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?