X 
Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

Studiu: Care este legătura dintre depresie și coronavirus?

17 oct. 2021,, 20:00   Sănătate
2327 0

Oamenii din întreaga lume suferă din ce în ce mai mult de depresie. Ce legătură are aceasta cu coronavirusul?

Numărul cazurilor de depresie clinică în timpul pandemiei a crescut cu mai mult de un sfert.

53 de milioane de noi cazuri de tulburare depresivă majoră (TDM) și 76 de milioane de cazuri de tulburări de anxietate în 204 țări - acestea sînt rezultatele primului an pandemic al infecției de coronavirus, potrivit primului studiu global al impactului acesteia asupra sănătății mentale a oamenilor din întreaga lume, transmite Noi.md.

Dintre toate grupurile de populație, femeile și tinerii suferă cel mai mult. Primelor le-au revenit 35 de milioane de cazuri de depresie clinică și aproape 52 de milioane de tulburări de anxietate. Din punct de vedere geografic, cea mai mare creștere a cazurilor de depresie și tulburare clinică a fost observată în țările cele mai afectate de pandemie în 2020.

Termenul "tulburare depresivă majoră" a fost inventat în anii 1970 de psihologii americani. Spre deosebire de depresia "simplă", care se referă la o dispoziție depresivă, în cazul TDM această dispoziție persistă cel puțin două săptămîni. Ea este adesea însoțită de subapreciere, activitate fizică fără scop, dificultăți de concentrare, lipsă de energie și dureri fără niciun motiv aparent.


Termenul "tulburări de anxietate" se referă la un întreg grup de stări de anxietate sau frică fără cauză - tulburare de anxietate generalizată, fobii specifice (în legătură cu anumite fenomene sau obiecte - înălțimi, sînge, injecții, zboruri), tulburare de panică (atacuri de panică spontane), tulburare cauzată de despărțire.

Oamenii de știință au identificat trei indicatori ai impactului pandemiei: mobilitatea redusă a populației, numărul aproximativ de infecții pe zi și mortalitatea zilnică excesivă.

Folosind metoda meta-regresie, cercetătorii au construit un model al prevalenței depresiei clinice și a tulburărilor de anxietate înainte și în timpul pandemiei. S-a dovedit că mobilitatea umană și nivelul zilnic al infectărilor cu COVID-19, spre deosebire de mortalitatea zilnică, corelează semnificativ cu modificările dinamicii cazurilor de depresie clinică și mortalitate.

Conform modelului, răspîndirea cazurilor de depresie clinică a fost de 2.470 de cazuri la 100.000 de persoane — aproximativ 193 de milioane în întreaga lume. Estimările pentru 2020 arată că au existat 3.152 de cazuri de depresie la 100.000 de persoane, echivalentul a 246 de milioane de cazuri.

Drept urmare, menționează cercetatorii, pandemia de COVID-19 a crescut numărul persoanelor cu TMD cu 53 de milioane — o creștere de 27,6%. 35,5 milioane din acest număr sînt femei. Respectiv, creșterea în rîndul acestora este mai mare cu 29,8%, iar în rîndul bărbaților - cu 24%.
În Europa de Est, numărul cazurilor de depresie clinică a crescut în medie cu 29,4%, iar cea mai mare cifră este în Orientul Mijlociu — acolo el a crescut cu 37%.

În același timp, indicatorii impactului pandemiei, evidențiați în studiu, nu trebuie percepuți ca factori de risc pentru dezvoltarea TMD și a tulburărilor de anxietate, avertizează cercetătorii. Pandemia de coronavirus apare pe fondul multor factori care determină sănătatea mintală a oamenilor.
Oamenii de știință îndeamnă autoritățile din toate țările lumii să ia măsuri în acest sens.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?