Cazul Șor stiri: 594

Studiu: Absorbţia de ştiri negative afectează sănătatea fizică şi mintală

20 noi. 2022,, 22:00   Sănătate
1446 1

Doomscrolling este tendinţa de a “continua să navighezi sau să răsfoieşti ştiri proaste, chiar dacă aceste ştiri sînt triste, descurajante sau deprimante”, o practică despre care cercetătorii au constatat că a luat amploare de la debutul pandemiei, informează Noi.md cu referire la thenews.co.ro.

Studiul, publicat în revista Health Communication, a constatat că 16,5% din cele aproximativ 1.100 de persoane intervievate au prezentat semne de consum de ştiri “extrem de problematic”, ceea ce a dus la niveluri mai mari de stres, anxietate şi sănătate precară, potrivit The Guardian.

Profesorul asociat Bryan McLaughlin, autorul principal al studiului şi cercetător la Texas Tech University, a declarat că ciclul de ştiri de 24 de ore ar putea determina o “stare constantă de alertă ridicată” la unele persoane, făcînd ca lumea să pară un “loc întunecat şi periculos”.

„Pentru aceste persoane, se poate dezvolta un cerc vicios în care, în loc să se deconecteze, ele sînt atrase şi mai mult, fiind obsedate de ştiri şi căutînd actualizări 24 de ore din 24 pentru a-şi uşura suferinţa emoţională“, a spus el. „Dar nu ajută, şi cu cît verifică mai mult ştirile, cu atît mai mult încep să interfereze cu alte aspecte ale vieţii lor”.

Aproximativ 27.3% dintre cei intervievaţi au raportat niveluri “moderat problematice” de consum de ştiri, 27.5% au fost afectaţi în mod minim, iar 28.7% nu au întîmpinat nicio problemă.


În timp ce unii cititori pot primi confortabil actualizări de ştiri fără efecte psihologice tangibile, alţii demonstrează o obsesie mai compulsivă faţă de mass-media şi se luptă să se detaşeze de ştirile proaste pe care le citesc.

Aceşti respondenţi au obţinut scoruri ridicate la cinci dimensiuni problematice ale consumului de ştiri enumerate de cercetători: devenind absorbiţi de conţinutul ştirilor, fiind preocupaţi de gîndurile legate de ştiri, încercînd să reducă anxietatea consumînd mai multe ştiri, avînd dificultăţi în a evita ştirile şi avînd consumul de ştiri care interferează cu viaţa lor de zi cu zi.

Iar cei cu niveluri mai ridicate de consum problematic de ştiri au fost “semnificativ mai susceptibili” de a se confrunta cu o sănătate mintală şi fizică precară, a constatat studiul, chiar şi atunci cînd se controlau caracteristicile demografice, trăsăturile de personalitate şi utilizarea generală a ştirilor.

Dintre cei cu niveluri de consum extrem de problematice, 74% au raportat că au avut probleme de sănătate mintală şi 61% au raportat probleme fizice, în comparaţie cu 8% şi 6,1% dintre toţi ceilalţi participanţi la studiu.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?