COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI770 910 INFECTAȚI289 025(+648)   TRATAȚI 273 259     DECESE 6695(+16)   Mai multe detalii
Preşedintele stiri: 2923
Puterea stiri: 6635

Sfaturi pentru sănătatea articulației genunchiului și a șoldului

2 aug. 04:30   Sănătate
1467 0

Durerile articulare de genunchi sau de șold vă pot face viața un calvar.

Chiar dacă ortopedul vă recomandă o intervenție chirurgicală de înlocuiere completă a acestor articulații, deoarece este cea mai sigură metodă și le poate face ca noi, riscurile și beneficiile trebuie cîntărite cu atenție.

Intervenția nu este simplă, iar timpul pentru recuperare este lung și anevoios. Acest tip de afecțiune este foarte raspandita. Cei mai mulți dintre oameni vor avea la un momenta dat dureri de genunchi sau de șolduri, deoarece aceste articulații au o sarcină dificilă, trebuind să susțină întreaga greutate a corpului și să permită și o gamă complexă de mișcari.

Astfel, nu numai accidentele, predispoziția genetică sau alte cauze pot duce la probleme de genunchi și șold, ci pur și simplu uzura care apare în timp. Cel mai important factor în decizia de a opta pentru o articulație nouă, care presupune interventia chirurgicală, este legată de nivelul durerii și de cît de mult este afectată viața de zi cu zi.

Potrivit specialiștilor americani, există șase semnale care indică faptul că a venit vremea pentru înlocuirea unui genunchi sau a unui șold. În primul rînd, în cazul în care sînteti neputinciosi să vă îndepliniți sarcinile de rutină fară a avea nevoie de ajutor. Pe urmă vin durerile semnificative care vă țin treji pe toată durata nopții, în ciuda folosirii de medicamente, și cele care vă împiedică să mergeti sau să va aplecati.

Mai exista durerile care nu cedează deloc nici atunci cînd sînteti în repaos, care nu pot fi ameliorate de abordari non-chirurgicale. Dacă situatia se agraveaza, chiar daca unii ortopezi pledeaza pentru procedurile chirurgicale mai putin complicate, nu pentru o inlocuire, este puțin probabil va rezultatul sa fie satisfăcător.

Alte situatii in care plastia de genunchi si sold este cea mai recomandata sînt atunci cand boală va dărîmă fizic și emoțional, cînd aveți reacții adverse la medicamente și atunci cînd toate testele arată că articulația este atît de avariata încat va va afecta toată viața. Anumite cauze ale deteriorării articulatiilor nu pot fi controlate. Ceva, totuși, ține de voința noastră: eliminarea surplusului de kilograme prin renunțatera la prăjeli, mezeluri, dulciuri rafinate și răcoritoare acidulate.

Recomandă:

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Ce părere aveți despre introducerea prezentării obligatorii a certificatului COVID-19 în Republica Moldova?
🔽🔽