X 
Transnistria stiri: 1379
Eurovision stiri: 499
Preşedintele stiri: 3986

Rishi Sunak refuză să spună dacă apelează la serviciile medicale private, în contextul în care sistemul britanic de sănătate se află în criză

10 ian. 2023,, 02:00   Sănătate
1993 0

Prim-ministrul britanic Rishi Sunak a refuzat în mod repetat să spună dacă folosește asistență medicală privată, insistînd că acest lucru „nu este cu adevărat relevant".

Sunak a declarat în cadrul emisiunii „Sunday with Laura Kuenssberg” de la BBC că tipul de asistență medicală la care apelează este „o alegere personală”. Liderul sindicatului asistenților medicali din Marea Brianie, Pat Cullen, a declarat că premierul „trebuie să fie sincer în calitate de funcționar public”. În interviu, jurnalista Laura Kuenssberg a arătat că există un interes public uriaș în ceea ce privește deciziile lui Sunak și că fostul premier conservator Margaret Thatcher a fost deschis în ceea ce privește alegerea sa de a apela la un medic de familie privat. Sunak a afirmat că asistența medicală este „ceva personal”, adăugînd că „a crescut într-o familie a NHS (Serviciul Naţional de Sănătate din Marea Britanie, n.r.)”, cu un tată care era medic de familie și o mamă farmacistă.

Dar cînd jurnalista BBC a insistat din nou, Sunak nu a răspuns la întrebare și a spus, în schimb, că, în general, „ar trebui să folosim sectorul independent”, astfel încît pacienții să poată alege unde să se trateze. În noiembrie anul trecut, un articol publicat de The Guardian sugera că premierul Sunak era înregistrat la un cabinet privat de medicină de familie care poate face consultări chiar în ziua programării și care percepe 250 de lire sterline pentru o consultație de o jumătate de oră.

Două cazuri de infectare au fost confirmate la Institutul „Matei Balș” Cele mai recente cifre ale Serviciul Naţional de Sănătate din Marea Britanie arată că, în noiembrie anul trecut, 58% dintre pacienții NHS nu au fost consultați în ziua în care și-au făcut programare. În același timp, un număr record de peste șapte milioane de persoane din Marea Britanie așteaptă să primească un tratament spitalicesc, în timp ce NHS se confruntă cu una dintre cele mai grele ierni din istoria sa.

Pat Cullen, secretarul general al Colegiului Regal al Asistenților Medicali, a declarat că funcționarii publici „ar trebui să fie transparenți în fața publicului” și să recunoască dacă folosesc sau nu o asigurare privată în domeniul sănătății. „Asta înseamnă să fii deschis, să fii transparent și să fii onest”, a spus ea. Sunak a fost intervievat în timp ce o serie de importanți medici britanici avertizează că sistemul național de sănătate se află pe muchie de cuțit, cu angajați din domeniu care au intrat în grevă din cauza salariilor și cu unele spitale aflate în criză.


O creștere bruscă a numărului de cazuri de COVID-19 și a internărilor pentru gripă în ultimele săptămîni a pus o mare presiune asupra spitalelor, care se confruntă, de asemenea, cu o întîrziere a efectuării tratamentelor, acumulată în timpul pandemiei.

Așteptările la Urgențe și întîrzierile ambulanțelor sînt la cele mai mari niveluri înregistrate vreodată în Marea Britanie, notează BBC.

0
0
0
0
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?