AJUTOR PENTRU REFUGIAȚI   STATISTICA:   Au intrat 471 287  Au ieșit 387 046   Au rămas 84 241     Mai multe detalii
Cazul Dodon stiri: 48
Cazul Șor stiri: 403
Criza energetică stiri: 744

Recomandările medicilor cu privire la scăldatul în apele rece la Bobotează

17 ian. 19:00   Sănătate
1277

Încă o zi a mai rămas pînă la Bobotează pe stil vechi, sărbătoare dedicată botezului Mîntuitorului Iisus Hristos în apele Iordanului. Tradiţional, după liturghie, mii de creştini plonjează în apele reci pentru a prinde crucea. Totuşi, specialiştii spun că scăldatul pe timp de iarnă poate crea probleme mari de sănătate, transmite Noi.md cu referire la publika.md.

Potrivit medicilor, în pandemie, riscul de infectare este sporit, mai ales că în perioada rece imunitatea populaţiei este scăzută.

"Recomandăm oamenilor să evite la maximum efectuarea băilor reci în perioada de Bobotează, pentru că, vă daţi seama, atunci vine şi şocul termic la organism şi atunci în cîteva zile urmează să vină simptome legate de viroză sau Covid.", a spus Viorica Sorbalo, medic de familie.

Cu toate acestea, unii oameni încurajează scăldatul în apele reci, însă spun că organismul trebuie pregătit din timp.

"Asta e bine, e sănătatea oamenilor, înseamnă că într-un corp sănătos va fi şi un om sănătos, de asta se scaldă, cine îşi întăreşte organismul de tînăr poate să se scalde.

"E o tradiţie tare simpatică şi cred că bună, doar că trebuie de făcut de înainte, nu aşa că nu ai făcut niciodată şi iată te-ai dus şi te-ai scăldat, asta nu e normal. Măcar vreo cîteva zile acasă în baie cu apă ar trebui."

Pe de altă parte, alţii resping ideea şi spun că astfel îşi pot pune sănătatea în pericol.

"Eu personal nu m-aş scălda şi cred că pentru asta trebuie o pregătire specială. Eu cred că daune aduce mai mult. Mai ales în starea în care se află acum toată lumea nu e binevenit."

"E fricos, apa e foarte rece, poţi să intri acolo şi să te mai apuce şi un cîrcel şi rămîi acolo pe loc."


Pentru a fi evitate tragediile, specialiştii îndeamnă populaţia să se scalde doar în locuri special amenajate, dotate cu scări. Totodată, înainte de scăldat este bine ca oamenii să-şi încălzească corpul şi să facă exerciţii fizice uşoare, iar după ieşirea din apă să îmbrace haine groase şi să consume băuturi calde.

"Este interzisă aglomerarea persoanelor pe suprafaţa gheţii, scăldatul copiilor fără supravegherea adulţilor, scufundarea sub apă direct sub gheaţă şi scăldatul în stare de ebrietate.", a precizat Liliana Pușcașu, ofiţer de presă al IGSU.

"Noi o să recomandăm şi rugăm insistent oamenii să evite la maxim efectuarea acestui gen de proceduri, să evite aglomerațiile şi să facă aceste băi reci doar la indicaţia sau cu recomandarea medicului specialist pentru a evita ulterior complicaţiile.", a mai spus medicul.

Boboteaza se sărbătoreşte pe stil vechi în 19 ianuarie.

1

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

În opinia dvs., ce ar trebui de întreprins în prezent pentru a asigura cel mai eficient autoapărarea Republicii Moldova?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав