COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 746 866 INFECTAȚI 279 143(+1289)   TRATAȚI 265 144     DECESE 6569(+10)   Mai multe detalii
Preşedintele stiri: 2908
Puterea stiri: 6586

Programul de lucru prelungit ucide sute de mii de oameni pe an

17 mai. 20:00   Sănătate
997 2

Programul de lucru prelungit ucide sute de mii de oameni pe an, iar tendința îngrijorătoare s-ar putea accentua din cauza pandemiei de COVID-19, avertizează, luni, Organizația Mondială a Sănătății, scrie Reuters.

Într-un prim studiu global privind impactul programului de lucru prelungit s-a arătat că, din 2016, 745.000 de persoane au murit din cauza accidentului vascular cerebral și a bolilor de inimă asociate cu munca excesivă. Cifra a reprezentat o creștere de aproape 30% față de situația din anul 2000.

„Munca de 55 de ore sau mai mult pe săptămînă este un pericol grav pentru sănătate. Vrem să promovăm mai multe acțiuni, să asigurăm mai multă protecție a lucrătorilor”, a spus Maria Neira, directorul Departamentului OMS al Mediului, Schimbărilor Climatice și Sănătății.

Studiul realizat de OMS și Organizația Internațională a Muncii a arătat că majoritatea victimelor (72%) erau bărbați, de vîrstă mijlocie sau mai în vîrstă.

Persoanele care locuiesc în Asia de Sud-Est și în regiunea Pacificului de Vest – o regiune definită de OMS care include China, Japonia și Australia - au fost cele mai afectate.


Studiul – care a analizat situația din 194 de țări – a stabilit că lucrul timp de 55 de ore sau mai mult pe săptămînă este asociat cu un risc cu 35% mai mare de accident vascular cerebral și cu un risc cu 17% mai mare de a muri din cauza bolii ischemice a inimii, decît dacă s-ar munci 35-40 de ore săptămînă.

Studiul a vizat perioada 2000-2016 și, prin urmare, nu a inclus pandemia COVID-19, dar oficialii OMS au declarat că munca la distanță și încetinirea economică globală care rezultă din situația de urgență impusă de coronavirus ar putea crește aceste riscuri asupra vieții.

"Pandemia accelerează evoluțiile care ar putea alimenta tendința de creștere a timpului de lucru", a spus OMS, estimînd că cel puțin 9% dintre oameni lucrează mai multe ore.

Chiar reprezentanții OMS spun că au lucrat multe ore în timpul pandemiei.

Limitarea orelor de muncă ar aduce beneficii angajatorilor, deoarece ar crește productivitatea angajaților, a declarat reprezentantul OMS Frank Pega: „Este o decizie inteligentă de a nu crește programul de lucru într-o perioadă de criză economică”.

Recomandă:

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Intrarea în cafenele și restaurante ar putea fi permisă doar pentru cei testați sau vaccinați anti COVID-19. Care vor fi consecințele?
🔽🔽