Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

Produsele chimice toxice care nu se descompun otrăvesc aerul pe care oamenii îl respiră în casă

21 ian. 2023,, 22:00   Sănătate
2219 1

Este cunoscut deja că alimentele și apa sînt principalele moduri prin care oamenii sînt expuși la compuși chimicii per și polifluoroalchili cunoscuți drept PFAS. Potrivit unui nou studiu citat de The Guardian, s-au înregistrat niveluri alarmante de compuși toxici PFAS, care contaminează aerul din case, sălile de clasă ale școlilor și magazine comerciale.

Cercetătorii de la Universitatea din Rhode Island din Marea Britanie și experții de la Green Science Policy Institute au testat aerul interior în 20 de locații și au detectat substanțele chimice care nu se descompun în mediu în 17 locații. Cercetătorii consideră că acești compușii prezenți în aerul pe care îl respiră oamenii se desprind de produsele care conțin PFAS, cum ar fi covoare și îmbrăcămintea, plutind apoi prin mediul înconjurător.

Anterior, experții considerau că alimentele și apa sînt cele două căi principale prin care oamenii sînt expuși la PFAS, însă autorii studiului au observat că mulți oameni își petrec aproximativ 90% din timpul lor în locații la interior. Astfel, concluziile sugerează că respirarea substanțelor chimice reprezintă probabil o a treia cale de expunere semnificativă.

„Aerul este o sursă subestimată și potențial importantă în ceea ce privește expunerea la PFAS”, a declarat Tom Bruton, coautor al studiului și cercetător în cadrul la Green Science Policy Institute.

PFAS, cunoscute și ca substanțe per și polifluoroalchile, reprezintă o clasă de aproximativ 9.000 de compuși utilizați pentru a face produse rezistente la apă, la pete sau la căldură.


Deoarece sînt atît de eficiente, substanțele chimice sînt folosite în zeci de industrii și se găsesc în mii de produse de consum pe care le achiziționăm zilnic, cum ar fi covoarele sau încălțămintea. Producătorii de materiale textile le folosesc pentru a produce îmbrăcăminte impermeabilă. De asemenea, PFAS-urile mai sînt folosite în componența substanțelor pentru curățatul podelelor, vasele antiaderente pentru gătit, ambalajele alimentare, produsele cosmetice, spumă de stingere a incendiilor și multe altele produse de ordin cotidian.

PFAS sînt denumite „substanțe chimice pentru totdeauna”, pentru că nu se descompun în mod natural. Acestea pot fi acumulate de animale, inclusiv de oameni, și favorizează apariția cancerului, precum și malformațiile congenitale sau afecțiunile hepatice ori tiroide. Totodată, conduc la o imunitate scăzută, tulburări hormonale și o serie de alte probleme grave de sănătate.

Substanțele chimice sînt atît de utilizate pe scară largă încît este dificil de spus cu precizie de unde provin toate substanțele PFAS aflate în aer, chiar dacă noul studiu a detectat prezența acestora în covoare și îmbrăcămintea din unele locuri studiate.

Respirăm substanțe toxice

Studiul, publicat marți în jurnalul academic american Environmental Science & Technology, a folosit o nouă tehnică de măsurare a PFAS-urilor. Rezultatele au arătat că există niveluri deosebit de ridicate în mai multe săli de clasă de grădiniță. De asemenea, aceleași niveluri ridicate de PFAS prezente în aer au fost descoperite și în camera de aprovizionare a unui magazin de haine în aer liber, dar și în mai multe birouri și săli de clasă universitare, precum și laboratoarele universitare și lifturi.

„Atît timp cît există PFAS în produsele pe care le avem în jurul nostru, în casele noastre și în viața noastră, va exista o cantitate considerabilă care va ajunge în aer și pe care vom ajunge în final să o respirăm”, a mai transmis Tom Bruton.

Printre cele mai răspîndite tipuri de PFAS detectate de noul studiu se numără FTOH 6:2, un compus utilizat în producerea ambalajelor alimentare, în componența substanțelor pentru curățarea pardoselii și în cele pentru protecția împotriva petelor.

Industria a susținut în trecut că substanța FTOH 6:2 este sigură. Însă, în mai, jurnaliștii de la The Guardian au dezvăluit că doi mai producători de PFAS au ascuns datele unor studii care sugerau că anumiți compuși chimici sînt foarte toxici pentru animale și rămîn în corpul acestora mai mult decît se anticipa anterior.

Oamenii de știință din industrie, agențiile federale și cercetătorii independenți fac acum corelații între polifluoroalchilul FTOH 6:2 și bolile de rinichi, afecțiunile canceroase, leziunile neurologice, probleme de dezvoltare, problemele dentare și tulburările autoimune. Totodată, cercetătorii au constatat că s-au înregistrat rate mai mari de mortalitate în rîndul animalelor tinere și în rîndul femeilor cu copii care au fost expuse la aceste substanțele chimice.

În același timp, noul studiu a constatat că există și niveluri ridicate ale substanței denumită FTOH 2:8, un tip de compus pe care principalii producători de PFAS din SUA au pretins că l-au eliminat treptat din producție, întrucît este foarte periculos. Prezența sa în spațiile măsurate de cercetători sugerează că nu toate companiile au eliminat treptat această substanță din producție și că aceasta se află în continuare în produse fabricate.

„Din punctul meu de vedere, acesta este încă un motiv care ar trebui să determine stoparea producției și utilizării de PFAS”, a punctat Bruton.

0
0
0
2
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?