X 
Transnistria stiri: 1421
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3991

Primul ajutor în caz de insolaţie

30 iul. 2023,, 05:20   Sănătate
4054 0

Insolaţia, alături de arsurile solare şi lipotimie (leşin de scurtă durată, fără oprirea respiraţiei şi a activităţii cardiace) sînt probleme care apar în urma expunerii prelungite la soare.

Cea mai comună afecţiune este insolaţia, care apare după expunerea prelungită la soare şi se manifestă prin cefalee, ameţeli, fotofobie, greţuri, vărsături, congestia feţei, nelinişte.

Cele mai sensibile sînt persoanele cu pielea mai deschisă. Starea generală proastă provocată de insolaţie apare ca urmare a faptului că organismul se apără contra agresiunii prin eliberarea unei substanţe care produce febră.

Specialiştii spun că un rol important în combaterea insolaţiei îl are aspirina sau orice alt antitermic."Local, trebuie puse comprese cu apă fiartă şi răcită, iar apoi o mixtură cu hidrocortizon acetat. Pe cale generală, se administrează aspirină, dacă nu există contraindicaţii", explică dr. Olga Simionescu, dermatolog la Spitalul Colentina.

Măsurile de prim ajutor în caz de insolaţie:

  1. Persoana afectată de insolaţie trebuie să stea într-un spaţiu răcoros, ferită de razele solare.
  2. Ea trebuie eliberată de cravată, gulere şi haine strîmte.
  3. Bolnavul va fi răcorit cu apă, dar nu foarte rece, pulverizată sau aplicată cu ajutorul unui burete pe toată pielea. Acest lucru va duce la scăderea temperaturii corpului.
  4. Temperatura bolnavului trebuie supravegheată în permanenţă. Dacă ea depăşeşte 38,5 de grade Celsius, atunci se pot pune comprese reci pe încheieturile mîinilor, subraţ şi gît şi se vor masa uşor extremităţile pentru a stimula circulaţia sîngelui.
  5. Dacă bolnavul poate să înghită, trebuie să i se dea să bea apă pentru a-l hidrata.
6
0
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?