Pierderea mirosului s-a dovedit a fi un simptom al unei boli neurodegenerative

Pierderea simțului olfactiv poate fi unul dintre primele semne ale bolilor Parkinson sau Alzheimer, spun cercetătorii de la Universitatea din Pennsylvania, Statele Unite ale Americii, citați de presă internațională.

Studiul efectuat de cercetătorii americani arată că pierderea mirosului poate fi, de asemnea, și un semn al oricărei alte boli neurodegenerative.

Astfel, specialiștii au depistat o conexiune între lipsa mirosului și miastenia gravis, o boală cronică neuromusculară care se manifestă prin oboseală severă la repetarea unei anumite mișcări și slăbiciunea mușchilor voluntari ai corpului. "Acest studiu demonstrează, pentru prima dată, că miastenia gravis este asociată cu pierderea simțului mirosului, disfuncție asemănătoare cu cea descoperită și în cazul bolilor Alzheimer și Parkinson", a declarat unul dintre autorii studiului, dr. Richard Doty, transmite ziare.com.

Echipa de cercetători a folosit un test al mirosului care evidenția conexiunea dintre simțul olfactiv și afecțiunile neurodegenerative. "Mirosul este direct legat de numeroase funcții ale creierului. Înțelegerea simțului oflactiv, sau a lipsei acestuia, oferă detalii despre afecțiuni ale creierului", a mai spus dr. Doty.

În cadrul studiului, 27 de pacienți cu miastenie gravis au fost puși, individual, în pereche cu 27 de persoane sănătoase, după vîrstă și sex. Toți participanții la studiu au efectuat un test al mirosului. Astfel, participanții cu miastenia gravis au avut un scor mult mai mic decît participanții sănătoși.

Medicii de la Universitatea din Pennsylvania recomandă specialiștilor să ia în considerare disfuncția olfactivă la pacienții cu miastenia gravis. Aceștia ar trebui să fie informați cu privire la disfuncția olfactivă, cum ar fi imposibilitatea de a simți scurgerile de gaze, incendiile sau mîncarea mucegăită.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Mai multe

Sondaj Toate

load