X 
Criza energetică stiri: 1772
Cutremure stiri: 387
Eurovision stiri: 424

Pericolul din maşina de spălat: La temperaturi joase se înmulțesc bacteriile

14 mar. 03:30   Sănătate
755 0

Cercetătorii au descoperit că bacteriile potenţial dăunătoare din hainele pe care le spălăm nu sînt distruse la temperaturi joase, rezultatul fiind un "cocktail" de germeni, scrie dailymail.co.uk.

Nivelurile ridicate de bacterii găsite de microbiologi în maşinile de spălat şi pe hainele presupus curate i-au determinat pe oamenii de ştiinţă să fie mai vigilenţi.

Dr Lisa Ackerley, expert în igienă, susţine că hainele pe care oamenii le consideră curate nu sînt neapărat şi igienizate.

Reducerea temperaturii de spălare a hainelor şi folosirea de detergenţi delicaţi afectează eficacitatea procesului de igienizare. Un studiu care evaluează riscul de infecţie din hainele murdare arată că sînt 0,1 grame (aproximativ 10.000 de organisme) de materii fecale în fiecare pereche de lenjerie intimă "curată".

"Dacă puneţi un obiect de îmbrăcăminte plin de bacterii în maşina de spălat veţi crea o «supă de bacterii», iar microbii vor trece şi pe celelalte haine sau pe prospoapele folosite ulterior pentru ştergerea vaselor", spune Lisa Ackerley.


Obiectele care sînt în pericol de a fi contaminate cu bacterii sînt cele care vin în contact direct cu corpul: lenjeria intimă, prosoapele, lenjeriile de pat.

Studiile au arătat că bacteriile din maşina de spălat pot fi transferate la mai multe cicluri de spălare, iar în două linguri de apă din maşina de spălat se pot găsi pînă la 1 milion de bacterii.

"Spălarea la temperaturi joase, de 30 de grade, oferă condiţii optime pentru ca microbii să se dezvolte şi să se multiplice în sertarul pentru detergent sau în sistemul de închidere a maşinii de spălat".

Cum să evitaţi contaminarea hainelor în maşina de spălat:

  • cel puţin o dată pe lună, puneţi în funcţiune maşina de spălat, fără haine, la temperatura de 90 de grade, pentru a curăţa interiorul acesteia
  • spălaţi lenjeriile de pat, lenjeria intimă şi ciorapii separat de prosoapele de bucătărie
  • nu închideţi uşa maşinii de spălat imediat după un ciclu de spălare, deoarece aerul reduce creşterea nivelului de bacterii
  • curăţaţi regulat sistemul de închidere a maşinii de spălat şi compartimentul pentru detergent
  • dacă spălaţi la temperaturi joase fără dezinfectant pentru haine, spălaţi-vă mereu pe mîini după ce scoaţeţi hainele din maşina de spălat
3
3
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ar trebuie să fie interzisă în Chișinău depășirea limitei de viteză de 30 km/h?
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий