X 
Arşiţa stiri: 185
Jocurile Olimpice stiri: 145
Transnistria stiri: 1455

Oxana Gumennaia: "Tulburarea de spectru autist este în creștere la copii din cauza gadgeturilor"

13 iun. 01:00   Sănătate
1265 0

Tulburarea de spectru autist crește la copii din cauza timpului îndelungat petrecut cu gadgeturile.

Această opinie a fost exprimată de către psihoterapeutul cognitiv-comportamental, activistul pentru drepturile omului Oxana Gumennaia, în cadrul unui nou talk-show "Без галстуков" ("Fără cravată"), prezentat de Alexandr Stahurschi la postul N4, relatează Noi.md.

Ea a recunoscut că mamele le oferă gadgeturi copiilor lor mici, considerînd că este mai ușor să îi dai un gadget decît să îl distrezi.

"Dar acest lucru va duce la creșterea numărului de tulburări din spectrul autist. Practic, noi deja ne confruntăm cu această problemă acum, că așa-numita tulburare de spectru autist este în creștere, cînd copiii pur și simplu nu vorbesc sau au probleme de socializare, de stabilire a contactelor", a spus Oxana Gumennaia.

Potrivit acesteia, este clar că în aceste vremuri este imposibil să refuzi complet de la gadgeturi, mai ales în rîndul adolescenților care au iPhone-uri, se uită la diverse anime-uri sau la unele tic-tac-uri, iar cei care nu pot susține o conversație pe această temă pot fi huiduiți sau numiți ratați. În același timp, este important pentru copii să nu reacționeze exagerat la acest lucru. Iar părinții, dacă vor ca copilul lor să fie sănătos din punct de vedere mental și emoțional, ar trebui să vină cu diferite activități pentru ei.


"Undeva de la vîrsta de trei ani încolo, creierul nostru este ca floricelele de porumb, ia totul înăuntru, prinde tot ce are nevoie. Dezvoltă conexiuni neuronale și copiii au o mulțime de endorfine. La acea vîrstă sînt pregătiți pentru orice fel de aventură. De aceea ar trebui să fie implicați în diverse secții, grupuri de interese, să-i ducem în natură. Adică, pentru ca ei să fie mai mult în societate, cu colegii lor, să se bucure de contactul cu oamenii. Dacă faci asta înainte de 10 ani, nu vei avea mari probleme cu gadgeturile mai tîrziu", a spus psihoterapeutul cognitiv-comportamentalist.

36
2
0
13
4

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum veți proceda în cazul referendumul republican privind integrarea europeană a R. Moldova?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав