X 
Transnistria stiri: 1396
Eurovision stiri: 502

Oamenii pot mirosi frica

19 iul. 2022,, 03:30   Sănătate
2752 0

Oamenii pot mirosi frica, ura sau orice altă emoţie negativă sau pozitivă. Cel puţin aşa arată un nou studiu efectuat de oamenii de ştiinţă.

Transpiraţia provenită de la indivizi care simt aceste emoţii declanşează aceeaşi reacţie şi la cei din jur, susţine un nou raport al oamenilor de ştiinţă de la Universitatea din Utrecht, scrie foxnews.com.

Studii anterioare au demonstrat că semnalele dezgustului ne determină să ne încreţim nasul şi să coborîm sprîncenele, în răspuns la o posibilă ameninţare.

Acum, oamenii de ştiinţă au plecat de la ipoteza că acelaşi lucru s-ar putea întîmpla şi în cazul substanţelor chimice din excreţiile corpului, precum transpiraţia. „Mai exact, atunci cînd oamenii inhalează chemosemnale asociate cu teama, iau şi ei o expresie temătoare şi arată semnale de achiziţie senzorială. În mod similar, oamenii care inhalează chemosemnale asociate cu dezgustul fac şi ei o expresie care exprimă dezgustul şi etalează semnale senzoriale de respingere”, a explicat dr. Gun Semin.

În studiu, oamenii de ştiinţă au prelevat mostre de transpiraţie de lamai mulţi bărbaţi, în timp ce aceştia urmăreau filme care fie la induceau frică, fie dezgust. Ulterior, în timp ce efectuau o sarcină vizuală, femeile au fost expuse la aceste mostre. Pe tot parcursul testului femeilor li s-au înregistrat expresiile faciale şi mişcările oculare.


Rezultatele au arătat că femeile care au fost expuse la chemosemnale din „sudoarea fricii” au redat expresii faciale care exprimau teama, în schimb cele care au fost expuse la chemosemnale provenite din „sudoarea dezgustului”, au redat expresii faciale specifice oamenilor dezgustaţi.

De asemenea, expunerea la sudoarea produsă de frică sau dezgust a afectat percepţia femeilor în timp ce realizau sarcina cerută.

„Femeile nu au fost conştiente de aceste efecte şi nu a existat nicio relaţie între efectele observate şi cîte de plăcut sau intens simţeau ele că este mirosul. Descoperirile sunt importante pentru că ele contrazic ipoteza conform căreia comunicarea umană are loc doar prin limbaj şi repere vizuale”, e declarat dr. Gun Semin.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?